A klímaváltozás hatását Közép-Európában eddig jóval mérsékeltebben lehetett csak érezni, összehasonlítva a világ többi pontjával. A rendkívüli melegek és az egyre szeszélyesebb időjárás azonban ránk is hatással van.

 

Csehországban nem csak a mostani nagy meleg okoz komoly károkat. Nyugati szomszédunknál az elmúlt néhány évet az ország történetének legszárazabb időszakaként tartják számon. Nem csak a hőmérsékletről van szó, a cseh területen lévő felszín alatti vizek és források vízhozama jelentősen megcsappant.

 

„Úgy tűnik, a helyzetért elsősorban a szokatlanul meleg időjárás és száraz telek a felelősek. Szlovákiának ezzel szemben van bizonyos előnye jóval változatosabb geológiai felépítése miatt”

 

magyarázta Jozef Pecho, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársa a Dennik N szlovák napilapnak.

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: DennikN.sk

 

Szlovákia „megmentői” elsősorban a Duna és a Dunamenti-alföld, a Sztrázsó-hegység és a Szepesi-valamint a Gömöri-karsztvidék, amelyek bővelkednek felszín alatti vizekben.

 

Hosszabb távon még gond lehet

 

Az SHMÚ egyik portálja, az Intersucho.sk szerint a következő héten Szlovákia egész területén extrém szárazság lesz jellemző, különösen a Tátrában, a Vág-mentében és Erdőháton. Az egyre hektikusabb időjárás azonban hosszú távon veszélyeket is rejt magában a szakértők szerint. Szlovákia sokrétű geológiai sajátosságainak köszönhetően területét az extrém szárazság és az árvizek egyaránt sújthatják.

 

„A hegyvidéki vagy ahhoz közeli területek egyre többször kerülhetnek szembe árvíz okozta problémákkal. Az alföldek, főleg a nyugati területek és egyes régiók Közép- és Kelet-Szlovákiában, ahol egyébként a legnagyobb településeink vannak, gyakrabban lehetnek kitéve szárazságnak és vízhiánynak”

 

mondta Pecho.

 

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy míg az áradásokat jórészt előre lehet jelezni, a szárazságot jóval nehezebb megjósolni. A szárazság pedig a felszín alatti vizekre is hatással van. A Vízgazdálkodási Kutatóintézet szerint létezik ugyanis egy „sűrűsödési hatásnak” nevezett folyamat, ami rontja az ivóvíz minőségét.

 

A legsúlyosabb szárazságnak egyelőre az ország észak-nyugati, Csehországhoz közeli területei vannak kitéve.

 

Forrás: DennikN.sk

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!