A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) a legfontosabb állami intézmények közé tartozik, ők felügyelik ugyanis a közpénzekkel való gazdálkodást, a közbeszerzési eljárások folyamatát. Az elnöki posztra pályázók hétfőig küldhették el jelentkezésüket a Kormányhivatalnak – idáig 10 jelentkezés érkezett

 

A második fordulót azután hirdették meg, hogy az első, májusi körben nem találták meg az ideális jelöltet. Robert Fico kormányfő akkor kijelentette, hogy a három jelentkező egyike sem győzte meg a miniszterek többségét.

 

Néhány jelölt neve már ismert 

 

 hirdetes_300x300  

A Pravda napilap rákérdezett az új jelöltek kilétére, a miniszterelnök szóvivője szerint azonban még nem hozhatják nyilvánosságra a neveket. A 10 jelentkezés azonban nem jelenti azt, hogy 10 ember pályázott, ugyanis egy szervezet több jelöltet is nevezhet, így egy borítékban akár több névre is bukkanhatunk.

 

A jelöltek neveit a bizottság ülése után hozzák nyilvánosságra, akik kiértékelik a jelentkezéseket. Azt azonban már tudhatjuk, hogy az előző forduló két jelöltje ismét jelentkezett. Az ÚVO jelenlegi elnöke, Zita Táborská megerősítette, hogy ismét benyújtotta pályázatát – úgy gondolja, hogy ezúttal nagyobb figyelmet fordítanak majd a hivatal jövőbeli működésével kapcsolatos javaslatokra.

 

Egyik ellenfele Peter Kubovič jogász lesz, aki szintén a hivatalon belül dolgozik és a közbeszerzések módszertana a szakterülete. Ő is abban reménykedik, hogy most már a projektek minősége fog dönteni.

 

 

Juraj Méry nem indul újra 

 

Az előző meghallgatáson Juraj Méry, a Közlekedési Minisztérium munkatársa is részt vett. Személyével kapcsolatban azonban felmerültek kétségek, ugyanis a Most-Hídhoz közel álló Czucz István vállalkozó emberének tartották. Amikor Méry a Transpetrol társaságnál dolgozott, pont Czucz volt a főnöke – a Pravda szerint azonban nem jelölteti újra magát – az előző, botrányos meghallgatása után ez nem nagy meglepetés.

 

Michal Horský politológus szerint az első nyilvános meghallgatáson túl magasra tették a lécet, de teljesen normális, hogy az elnökválasztásra a közvélemény is figyel.

 

„Hogy van-e esélye azoknak a jelölteknek, akiknek nem sikerült korábban meggyőzni a kormányt, majd akkor derül ki, ha megismerjük a jelentkezők névsorát. Jó dolog azonban, hogy a Most-Híd jelöltje visszalépett a következő fordulótól” – értékelt a politológus.

 

A Kormányhivatal még nem döntötte el, hogy mikor tartják majd a második meghallgatást, de várhatóan augusztus végéig megtörténik. Ha a kormány kiválaszt egy jelöltet, akkor azt a parlamentnek is jóvá kell hagynia titkos szavazáson.

 

Pravda.sk
kép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!