A kutatásra és tudományra adott uniós támogatásokból még egy eurót sem fizettek ki a cégeknek – jelentette ki a Markíza Televízió hírműsorában Peter Plavčan oktatásügyi miniszter. 

 

 

„Egyik cég sem kapott még egyetlen eurót sem, azok se, akiknek már van aláírt szerződésik. Megállítottam. Ellenőrzés van folyamatban ezért várjuk meg, hogy végződik” – tette hozzá.

 

 

Elmondása szerint jövő hét hétfőn (8.14.) fog összehívni sajtótájékoztatót. Plavčan úgy látja, szükséges, hogy a nyilvánosság is lássa, minden átláthatóan és tisztán történik.

 hirdetes_300x300  

 

Az EU is vizsgálódik

 

Peter Plavčan július 26-án jelentette be, hogy felszólítja az Európai Bizottságot a támogatások szétosztásának átvizsgálására. Brüsszel azóta már levélben reagált, amely szerint nem kettő, hanem négy támogatási felhívást is felülvizsgál, valamint megtiltotta az Oktatásügyi Minisztériumnak, hogy új szerződéseket írjon alá a támogatásokra jogosultakkal.

 

A miniszter hozzátette, hogy nem gondolkodik lemondáson. Elmondása szerint az oktatásügyi tárca is vizsgálja a támogatások szétosztásának folyamatát és az ipari fejlesztési központok támogatására kiírt (már lezárt) felhívást, amelyet a Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal is ellenőriz.

 

A miniszter itt azonban még nem áll le, elrendelte a vissza nem térítendő anyagi támogatásokra pályázók kiválasztási folyamatának rendkívüli átvizsgálását. Az ellenőrzés végéig leállították a folyamatot, az Oktatásügyi Minisztérium csak a vizsgálatot követően fog nyilatkozni a történtekről.

 

A bizottság megvesztegetése

 

Az uniós támogatások elbírálásánál felmerül a gyanú,  hogy a bizottsági tagok a kedvező elbírálásért kenőpénzt is kértek. A tárca azt állítja, hogy bármilyen gyanú esetén az illetékes szervekhez kell fordulni, a minisztérium együtt fog működni a szervekkel.

 

SME / Körkép.sk
kép: aktuality.sk