Miért építenek Szlovákiában drága autópályákat, milyen okból kifolyólag nincs gyakran ingyenes hely a vonatokban, miért éppen egy Airbus A-319-es kormánygépet vásárolt Szlovákia? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre voltak ma kíváncsiak a Comenius Gyermek Egyetem “kis egyetemistái” a Kérdések órája a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában rendezvény keretén belül.

 

A gyerekek kérdéseire a mai napon a parlament elnöke, Andrej Danko, Peter Gajdoš védelmi miniszter, Peter Kažimír pénzügyminiszter, Tomáš Drucker egészségügyi miniszter, valamint a  közlekedésügyi minisztérium államtitkára, Viktor Stromček válaszolt.

 

A gyerekek több mint harminc kérdést készítettek elő a minisztereknek.

 

 hirdetes_300x300  

Petra például azt kérdezte, hogy ahhoz, hogy valaki a parlamentben tevékenykedhessen, szükséges-e az IQ-teszt kitöltése, továbbá arra is kíváncsi volt, hogy a parlament elnöke hogyan birkózik meg a kritikával. „Danko úr, milyen érzés kapitánynak lenni azon a Szlovákia elnevezésű hajón, ami az Ön vezetése alatt sikeresen elsüllyed“ – kérdezte.

 

Most jól odavágtál nekem” – reagált Danko, majd hozzátette, hogy az ilyen és ehhez hasonló kritikákkal úgy birkózik meg, hogy mosollyal reagál rájuk. Danko elmondása szerint azoknak a képviselőknek, akik a képviselői mandátum megszerzésére pályáznak, nem kell IQ-tesztet kitölteniük. Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekeknek meg kell tanulniuk komplex módon befogadni az információkat.

 

Nem elegendő csupán egyetlen hírt elolvasni, hanem meg kell nézni a Facebookot és más médiát is” – hangsúlyozta Danko, aki arra kérte a gyerekeket, hogy ne higgyenek el mindent, amit a közösségi hálókon látnak, és felszólította őket arra, hogy mindig alakítsák ki a saját nézeteiket.

 

 

A gyerekek körében főleg a gazdasági kérdések domináltak. Például Michalt az érdekelte, hogy akkor, amikor később ér ki a vonatállomásra, miért kell a vonatra fizetnie, ha elvileg ingyenesnek kellene lennie. Azt kérdezte, hogy nem diszkriminatív-e, ha a vonatoknak csupán egy kis része áll az utasok rendelkezésére ingyen. Stromček mindezt azzal magyarázta, hogy az ingyen utazók nem az egyetlen utasok a vonatokon.

 

Stromček azt ajánlotta Michalnak, hogy jobb előre megtervezni a vonattal történő utazást. „Az életben semmi sincs ingyen. Ha nem mész időben, fizetned kell, ezen a döntésen nincs semmi diszkriminatív” – reagált a kérdésre Peter Kažimír pénzügyminiszter, majd hozzátette, hogy a vonatokat a vasutaknak, vagyis az államnak kell fizetnie az adófizetők, tehát az összes gyermek szülőjének adójából.

 

A kis Pavolt Peter Kažimír pénzügyminiszter véleménye érdekelte a virtuális bitcoinról. A kisfiú elmondása szerint az édesapjával befektettek a bitcoinba, és egy hónap alatt 100 százalékos hasznuk volt rajta. „Sajnálom, hogy nem láthatom a te adóbevallásodat” – mondta Kažimír. Ha 100 százalékot nyertetek rajta, akkor valami talán a Szlovák Köztársaság részére is csurrant-cseppent volna.

 

Forrás és nyitókép: aktuality.sk/teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!