A Most-Híd szombati országos tanácsülésén a megyei választásokkal és a megyefőnök jelöléssel, támogatással is foglalkoztak. Arról is határoztak, hogy a párt Nyitra megyében Milan Belicát (a Smer-SD-vel és az SNS-szel együtt) fogja támogatni.

 

Milan Belica 2001-től, a kezdetektől fogva áll Nyitra megye élén. Elnyűhetetlenül és különböző pártok támogatását élvezte már a 16 év alatt. 2001-ben és 2005-ben még a HZDS volt legkomolyabb támogatója, annak süllyedését követően a Smer vette szárnyai alá: 2009-ben már a Smer, SDKU, KDH jelöltjeként lett megyefőnök, 2013-ban pedig a Smerhez már a SNS társult, és így lett Belicából főispán Nyira megyében.

 

2017-ben pedig a hírek szerint Smer és a SNS mellé betársult a Most-Híd is, ennek a hármas koalíciónak lesz a közös jelöltje Milan Belica az őszi választásokon Nyitra megyében.

 

 hirdetes_810x300  

Az első megyei választásokat követően Nyitra megyében még az MKP képviselői kerültek többségbe, és jól megizzasztották Belicát a négy esztendő alatt. (Az Érsekújvári járásban is meglepő módon mind a 10 mandátumot az MKP szerezte meg).

 

A szlovák pártok nehezen viselték el a vereséget, okultak a történtekből, és 2005-ben a következő választások alkalmával már egy széles szlovák koalícióba tömörülve – KDH, HZDS, SDKU, SNS, Smer – igyekezték visszaszorítani a magyarokat a megyében.

 

A cél egyértelmű volt: félretéve a köztük meglévő ideológiai és nagypolitikai ellentéteket, le kell győzni a magyarokat Nyitra megyében! Elsősorban azokra a járásokra összpontosították, amelyekben többségben éltek szlovák nemzetiségű szavazók.

 

A széles szlovák összefogásnak köszönhetően az Érsekújvári járás 10 mandátuma már fele-fele arányban megoszlott a nagy szlovák koalíció és az MKP között. Elsősorban a járás érsekújvári körzetéből jutottak be nagyobb számban a szlovák koalíció jelöltjei, 5:2 arányban, a párkányi körzetből három magyar jelölt jutott mandátumhoz.

 

De ez még nem volt elég Belicáéknak!

 

Közvetlenül a 2009-es megyei választások előtt egyértelmű és aljas céllal az Érsekújvári járást két választási körzetre osztották: érsekújvárira és párkányira, és meghatározták, hogy az érsekújvári körzetnek 8 mandátumos hely jut a megyei parlamentben, a párkányinak pedig három. Feladták a párkányi három mandátumot azért, hogy megszerezzék a nyolc helyet az érsekújvári körzetben. A Párkány környéki magyar falvak lakosai ezt követően már nem szavazhattak az érsekújvári magyar jelöltekre!

 

Az érsekújvári körzetben élő magyarok a párkányi körzet magyar szavazói nélkül képtelenek voltak 2009-ben és 2013-ban magyar képviselői mandátumot szerezni. És nagy valószínűséggel így lesz ez 2017-ben is!

 

A szerző szem- és fültanúja volt a 2009-es megyei választásokat követően annak, ahogy a Milan Belica önelégülten dicsérte magát és a szlovák megyei képviselőket, amiért eszközt nem válogatva fokozatosan sikerült kiszorítani a magyarokat a Nyitra megyei önkormányzat képviselőtestületéből.

 

Most már fellélegezhetünk” – mondta beszélgetőtársának 2009-ben egy fogadáson….

 

Szomorú viszont, hogy a Most-Híd az országos tanácsülése egyértelmű támogatásáról biztosította Milan Belicát! Ő lesz Smer-SNS-Most-Híd közös megyefőnök-jelöltje Nyitrán a novemberben esedékes megyei önkormányzati választásokon!

 

Reméljük, hogy pártszíntől függetlenül legalább az érsekújvári választókörzet magyar polgárai ezt elutasítják!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!