Tudja, vajon kik oktatják a gyerekeit? Nemcsak a tanárok. Az iskolákba bejutnak különböző, többé vagy kevésbé gyanús szervezetek is. Részt vett a gyereke a Szlovákia drogok nélkül polgári társulás előadásán? Szcientológusok szervezik. Szívesen beíratná gyermekét a koreai Won hwa do harcművészeti körre? A háttérben a Moon-szekta áll.

 

Az állam nem tudja megoldani

 

„Az iskolák gyakran örülnek, ha jön valaki hozzájuk. Néha ők is tudják, hogy valamilyen egyház, egyházi közösség vagy szekta áll mögöttük. Előfordul viszont, hogy az iskolai bizottság jóváhagyja, sőt kéri is” – mondta Ivana Škodová szektákkal foglalkozó szakember.

 

 hirdetes_810x300  

Az Integra – Cesta prevencie nevű polgári társulásban már találkozott több esettel, amikor a szekták betolakodtak az iskolákba, de senkit sem zavart. „A gyerekek elégedettek az órákon, mert sok dolgot megtudnak. A végén azonban szórólapokat osztanak és meghívják őket toborzó akcióikra. Ennek pedig nincs keresnivalója az iskolában” -tette  hozzá.

 

A múltban létezett az állam és egyház közötti kapcsolattal foglalkozó intézmény, azonban már évek óta törölték. Jelenleg a vallási extrémizmussal egyetlen ember foglalkozik az Oktatásügyi Minisztériumban.

 

Jóga az iskolákban

 

2001-ben, Milan Ftáčnik oktatásügyi miniszter fejéből pattant ki az ötlet, hogy a gyerekek jógázzanak az iskolákban. Ez volt az első esete a szekták bekerülésének, ami nagy felhajtással járt – a program kétes hátteréről valószínűleg akkor még a miniszter sem tudott.

 

Az iskolákban a  Joga v dennom živote (Jóga a napi életben) szervezetnek kellett volna törődnie a tanárok kétéves oktatásával, a szervezetnek akkreditációja volt a minisztériumtól és legálisan képzett ki jógaoktatókat. Nyíltan vállalták viszont, hogy lelki vezetőjüknek Paramahans Swami Mahešwarananda-t tartják. Ő azonban nem testi gyakorlatok miatt jógázik, hanem eszközként használja a szellemi átalakuláshoz. A gyerekeknél, de leginkább a tanároknál lelki, érzéki vagy értékrendszeri változás is megtörténhetett.

 

Előadások, klubok, tankönyvek

 

 

Sok intézményben találkozhatunk az Út a boldogsághoz etikai nevelési programmal. Ez könyveket, oktató DVD-ket tartalmaz a diákoknak, tanároknak, az iskolák ingyen kapják meg a programot. Forgalmazója a szcientológiai egyház, akik tanárokat is oktatnak. A könyvek szerzője pedig nem más, mint L. Ron Hubbard, az egyház alapítója.

 

Népszerű a Slovensko bez drog (Szlovákia drogok nélkül) megelőző program is, melynek kampányához több szlovák híresség is csatlakozott (Rytmus, Matej Tóth, Dominika Cibulková,…) A szervezet elnöke, Juraj Šembera, az igazgató, Michal Bučko és Peter Remper főelőadó viszont szcientológus, a program kis könyve pedig a Narconon szcientológiai drogellenes program fordítása.

 

A Moon-szekta leginkább a fiatalok körében népszerű. Nemrég elhunyt vezetőjük szerint Jézus nem hozott létre tökéletes családot, ezért ezt neki kell megtennie, mint kiválasztott messiásnak. Betiltotta a válást, szerénységet parancsolt, az egyházak egyesülését és világbékét. Őt viszont egyáltalán nem zavarta, hogy ő maga is elvált, a fia verte a feleségét, hatalmas vagyonnal rendelkezett, köztük egy fegyvergyárral is.

 

Megjelent nálunk a HARP Club is, ahova fiatalokat csábítanak. Először angol konverzációk folynak, viták érdekes emberekkel, harcművészet és kultúra oktatása, később azonban előkerül a szív filozófiája is. A gyermekeknek és szülőknek a mai világban mindenről meg kell bizonyosodniuk. Leginkább arról, ki jön az iskolába előadást tartani. A tanárok és az iskolák nem mindig tudják, hogy milyen veszélyes szekta kerülhet a katedra mögé, ezért az a legfontosabb, hogy gondolkodjunk mielőtt valami meggondolatlant tennénk.

 

Aktuality.sk
kép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!