Rudolf Gregorovič, a Most-Híd homonnai járási elnöke, aki a tavalyi választásokon szerepelt a vegyespárt listáján is, tekintélyes botrányba keveredett. Egy házaspárnak azt ígérte, hogy házat épít nekik, végül nem tartotta a szavát, így a férj és a feleség telek és ház nélkül maradt. Gregorovič tagadja a vádakat, szerinte nem vétett hibát.

 

A most-híd járási elnöke a homonnai Romanov házaspártól megvásárolt egy 662 négyzetméteres telket. Megállapodásuk szerint a telek 11 ezer euróért cserél gazdát, ám azzal a feltétellel, hogy egy másik helyen Gregorovič építőipari cége épít egy házat Romanovéknak. A házaspár ki is fizetett a munkáért 15 ezer euró előleget.

 

A cég azonban csak földmunkákig jutott, és ott abba maradt az építkezés. Egy nap aztán Romanovék kaptak a hidas elöljáró cégétől egy 8 ezer eurós számlát – annak ellenére, hogy 15 ezer euró előleget kifizettek.

 

 hirdetes_810x300  
A Romanov házaspár. Fotó: Pluska.sk

 

„Túlzott követelések”

 

Gregorovič állítja, hogy a házaspár követelései túlzottak, mivel „nagy, 100 négyzetméteres házat” szeretnének.

 

„Tudom, hogy egy négyzetmétere 500 euróba kerül plusz áfa. Ők viszont azt állítják, hogy én egy ekkora házat ígértem felépíteni 65 ezer euróért, ami nem igaz, ráadásul nincs semmilyen okiratuk ennek alátámasztására”

 

magyarázza a most-hidas politikus.

 

Csakhogy a Romanov házaspárnak aláírt szerződése van a cég ügyvezetőjével egy 65 ezer eurós ház megépítéséről, az alapterület pedig nincs kikötve.

 

„Nem akarunk nagy házat, három szoba lent, kettő az emeleten. Megmutattam az apám házát, mondtam nekik, hogy ilyet szeretnék”

 

magyarázza Miroslav Romanov.

 

Az ő állítását támasztja alá a projektterv is, ami 71 ezer euróban állapítja meg a kivitelezés költségét. Ráadásul az azt kidolgozó tervezőhöz maga Gregorovič vitte el Romanovékat.

 

Aztán fokozatosan egyre magasabbra szökött az építés költsége, és végül 140 ezer eurónál állt meg. Ekkor döntött úgy a házaspár, hogy betelt a pohár, és felmondják a szerződést.

 

Terasz nélkül 140 ezer euróra emelték az építési költségeket. Fotó: Pluska.sk

 

Valaki hazudik

 

Gregorovič állítja, hogy ő megpróbált közös megoldást találni, és azt ajánlotta, hogy az egész építkezést indítsák a nulláról – a telek visszakerül eredeti tulajdonosához, Romanovék visszaadják a pénzt, Gregorovič megint csak visszaadja az előleget. Gregorovič ezen túl kifizette volna a kutat és a közművesítést, mintegy 30 ezer euró értékben.

 

„De nekik ez nem volt elég, 10 ezer euróval többet akartak a kamatok miatt, amit a felvett kölcsönre fizettek”

 

magyarázza a politikus.

 

Romanovék másképp látják:

 

„Ezt a megoldást épp mi javasoltuk neki, de még 2014-ben. Ő maga írta le, mennyivel tartozik nekünk. Azt akarta, hogy írjunk alá egy megállapodást, de a pénzt három napon belül utalja át. Elutasítottuk azzal, hogy visszalépünk a szerződéstől, erre perrel kezdett fenyegetőzni”

 

Az a bizonyos cetli, amelyen Gregorovič felírta, kinek mennyivel tartozik. Fotó: pluska.sk

 

Mindent elveszíthettek volna

 

Gregorovič valóban bíróságra vitte az ügyet, de elvesztette a pert. Ráadásul, Romanovék állítása szerint, cége engedély és jóváhagyott terv nélkül kezdett el építkezni. A lácfalvai (Lackovce, Homonnai járás) községházán százeurós bírságot fizetett az engedély utólagos kiváltásért. A telket ugyanis, amelyen Romanovék házát kellett volna felépítenie, a községtől vásárolta, és nem kezdte meg az adásvételt követő 5 éven belül az építkezést.

 

„Mindenre bizonyítékunk van, kétségbeesésünkben mindent magnóra vettünk. Büntetőfeljelentést is tettünk, de elutasították az ügyet azzal, hogy ez nem bűncselekmény”

 

Most már Romanovék vitték bíróságra a dolgot, és a 15 ezer eurós előlegen túl kártérítést követelnek. A feleség, Svetlana havi 300 eurót keres, ebből 200 a törlesztő részletekre megy el. Férje rokkantnyugdíjas.

 

„Ha eladtuk volna a lakásunkat, ahogy azt Gregorovičék javasolták eredetileg, akkor most az utcán élnénk”

 

mondja elkeseredve Miroslav.

 

Talán már meg sem lepődünk rajta, hogy az építkezési vállalatot Rudolf Gregorovič nemrég eladta, a cégjegyzék szerint október 6-tól új tulajdonosa van: egy csehországi részvénytársaság, amelynek tulajdonosa egy veszteséges pozsonyi kft. – a Finstat adatai szerint ráadásul 53 ezer eurós adótartozása van.

 

A néhány éve lerakott alapok már omladoznak. Fotó: pluska.sk

 

Pluska.sk, Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!