Szeptemberben csaknem 3800 elsőosztályos diák kezdte meg ténylegesen tanulmányait a magyar tannyelvű alapiskolákban – derül ki az Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) legfrissebb adataiból.

 

Ahogy arról korábban a Körkép.sk is beszámolt, a beíratott és a ténylegesen iskolapadba ülő elsősök száma közt néhány száz fős különbség is lehet. Ennek oka, hogy sok szülő a beíratást követő hónapokban meggondolja magát, és más iskolát választ végül gyermekének, sőt, az sem ritka, hogy eleve később íratja be gyermekét valamelyik magyar tanintézménybe. A végleges számok tehát csak szeptember közepén alakulnak ki. Az SZMPSZ az iskolaigazgatóktól gyűjti be adatait.

 

 

Csökkent az elsősök száma az elmúlt egy évben

 hirdetes_300x300  

 

Idén szeptemberben tehát 3798 kiselsős ült iskolapadba a magyar oktatási intézményekben. Az előző iskolai évhez viszonyítva a legnagyobb létszámcsökkenést az Érsekújvári járásban tapasztalhatjuk, ott 49 fővel kevesebb az elsősök száma, mint egy évvel korábban. A legnagyobb gyarapodás a Rimaszombati járásban volt, ahol 41 fővel emelkedett az iskolaévet megkezdő elsősök száma.

 

Országos szinten 24 fővel csökkent az első osztályos gyermekek száma a magyar tanítási nyelvű intézetekben.

 

Adatok: SZMPSZ

 

Négy iskolával kevesebb

 

A legtöbb magyar alapiskolás elsős a Dunaszerdahelyi (724) és a Komáromi (618) járásban illetve a Rimaszombati járásban van, a legkevesebb a Nyitrai járásban (11), valamint a két nagyvárosban, Pozsonyban (12) és Kassán (22).

 

Kerületi bontásban pedig Nyitra megye bizonyult a „legnépesebbnek”, 1190 kiselsőssel, második a sorrendben Besztercebánya megye 971 elsőssel, majd Nagyszombat megye (897), Kassa megye (657) és Pozsony megye (83) következik.

 

Az idei iskolai évben a 255 magyar tanítási nyelvű alapiskola körül újabb 4 zárta be kapuit. A barti és a pozbai alapiskolák megszűnéséről még tavasszal értesülhettünk. A Dunaszerdahelyi járásbeli Csiliznyárad és Baka községek iskoláinak bezárásáról nyáron értesülhettünk. Így ma az SZMPSZ adatai szerint 251 magyar tannyelvű alapiskola működik Szlovákiában.

 

 

 

A témában megjelent Szlovákiai Magyarok című sorozatunk második online magazinja: 

Kiadványunk a témában elérhető digitálisan. Lapozzon bele!

 

Kapcsolódó cikkek ide kattintva érhetők el

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!