Csökkent a magyar kiselsősök és a magyar alapiskolák száma is - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
  • HUF: 388.38
  • USD: 1.08
  • -5 °C
  • 2 °C
Belföld

Csökkent a magyar kiselsősök és a magyar alapiskolák száma is

Szeptemberben csaknem 3800 elsőosztályos diák kezdte meg ténylegesen tanulmányait a magyar tannyelvű alapiskolákban – derül ki az Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) legfrissebb adataiból.

 

Ahogy arról korábban a Körkép.sk is beszámolt, a beíratott és a ténylegesen iskolapadba ülő elsősök száma közt néhány száz fős különbség is lehet. Ennek oka, hogy sok szülő a beíratást követő hónapokban meggondolja magát, és más iskolát választ végül gyermekének, sőt, az sem ritka, hogy eleve később íratja be gyermekét valamelyik magyar tanintézménybe. A végleges számok tehát csak szeptember közepén alakulnak ki. Az SZMPSZ az iskolaigazgatóktól gyűjti be adatait.

 

 

Csökkent az elsősök száma az elmúlt egy évben

SJE Nyílt nap

 

Idén szeptemberben tehát 3798 kiselsős ült iskolapadba a magyar oktatási intézményekben. Az előző iskolai évhez viszonyítva a legnagyobb létszámcsökkenést az Érsekújvári járásban tapasztalhatjuk, ott 49 fővel kevesebb az elsősök száma, mint egy évvel korábban. A legnagyobb gyarapodás a Rimaszombati járásban volt, ahol 41 fővel emelkedett az iskolaévet megkezdő elsősök száma.

 

Országos szinten 24 fővel csökkent az első osztályos gyermekek száma a magyar tanítási nyelvű intézetekben.

 

Adatok: SZMPSZ

 

Négy iskolával kevesebb

 

A legtöbb magyar alapiskolás elsős a Dunaszerdahelyi (724) és a Komáromi (618) járásban illetve a Rimaszombati járásban van, a legkevesebb a Nyitrai járásban (11), valamint a két nagyvárosban, Pozsonyban (12) és Kassán (22).

 

Kerületi bontásban pedig Nyitra megye bizonyult a „legnépesebbnek”, 1190 kiselsőssel, második a sorrendben Besztercebánya megye 971 elsőssel, majd Nagyszombat megye (897), Kassa megye (657) és Pozsony megye (83) következik.

 

Az idei iskolai évben a 255 magyar tanítási nyelvű alapiskola körül újabb 4 zárta be kapuit. A barti és a pozbai alapiskolák megszűnéséről még tavasszal értesülhettünk. A Dunaszerdahelyi járásbeli Csiliznyárad és Baka községek iskoláinak bezárásáról nyáron értesülhettünk. Így ma az SZMPSZ adatai szerint 251 magyar tannyelvű alapiskola működik Szlovákiában.

 

 

 

A témában megjelent Szlovákiai Magyarok című sorozatunk második online magazinja: 

Kiadványunk a témában elérhető digitálisan. Lapozzon bele!

 

Kapcsolódó cikkek ide kattintva érhetők el

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket