A politikusok egyetértenek abban, hogy meg kéne változtatni a megyerendszert Szlovákiában, abban azonban eltérnek a vélemények, hogy milyen módon. A jelenlegi megyerendszer módosításáról szóló vitát egyik parlamenti párt sem utasítja el. Van, aki több, van aki kevesebb megyét látna szívesen.

 

A Belügyminisztérium jelezte, hogy nem áll szándékában akadályozni az ország megyei felosztásáról szóló diskurzust. Az MKP már régóta szorgalmazza a megyehatárok igazságosabb meghúzását, tekintve, hogy azok 2001-es kialakítása szándékosan azt szolgálta, hogy a magyar nemzetiségű választók egy magasabb területi egységben (VÚC) se lehessenek többségben.

 

Most az OľaNO parlamenti képviselője, Veronika Remišová rótta fel Robert Fico kormányfőnek, hogy 10 évnyi kormányzása alatt nem került sor reformra ebben a kérdésben.

 

 hirdetes_300x300  

Az SNS frakcióvezetője, Tibor Bernaťák szerint érdemes beszélni a megyehatárok kérdéséről, de leghamarabb 2020-ban tartja reálisnak a vita megkezdését. Ezt az álláspontot a szlovák nemzetiek elnöke, Andrej Danko is támogatja, aki biztosra veszi, hogy ebben a választási ciklusban nem történik változás Szlovákia megyei felosztását illetően.

 

Sokan nincsenek tisztában a megyék hatáskörével

 

Érdekes módon, az ellenzéki Remišová és a belügyi tárca teljesen egyetért abban, hogy a polgárok nem ismerik a megyék hatásköreit.

 

„A VÚC eddigi története rámutatott, hogy a polgárok nem tudtak azonosulni az ország jelenlegi megyei felosztásával, sokan közülük nem tudják, hogy mi minden tartozik a megyék feladatai közé“

 

mondta Lucia Kirinovičová, belügyminisztériumi szóvivő.

 

Remišová szerint az is a változtatás időszerűségét jelzi, hogy rendre nagyon alacsony a megyei választásokon való részvétel.

 

„Az emberek a megyei választásokat ignorálják, mert nem tudják, milyen felelősségről van szó. Ez a kormány számára jelent kihívást elsősorban“

 

mondta az ellenzéki politikus.

 

Autonómia helyett kantonok. Richard Rybníček újraszabná Szlovákiát a Magyar Királyság alapján

 

A kormánypártok sincsenek megelégedve a jelenlegi felosztással

 

A kormánypártok ahányan vannak, annyiféle elképzelésük van a megyerendszer reformjáról. Az SNS visszatérne az eredeti, három régiós felosztáshoz. Danko elismerte, hogy a jelenlegi koalícióban nincs meg a politikai akarat a megyék számának csökkentéséhez. Legalábbis ebben a választási ciklusban.

 

Fico a 3+1-es modellt fogadná el (Pozsony, Nyugat, Közép és Kelet). Erről már 2013-ban tett említést, ám akkor látszólag az ellenzék kritikája miatt félretette az ötletet.

 

Az ellenzéki képviselők ugyanakkor nem csökkentenék, hanem növelnék a megyék számát. Szó esett már 18-22 megye létrehozásától is.

 

TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép: konzervativizmus.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!