Akadozik a több millió eurós állami közlekedési-információs rendszer működése, ugyanis a rendszer nem ismeri fel az új útszakaszokat – a szolgáltatás karbantartása évente 1,5 millió euróba kerül az államnak.

 

Korábban mi is beszámoltunk az Érsek Árpád minisztériuma által bevezetett új útinform-projektről. A közlekedési tárca január 10-én adta át a rendszert, mely böngésző és applikáció formájában is elérhető. Az első napokban azonnal kiderült, hogy rosszul vagy hiányosan működik, és lényegében minden tekintetben gyengébb fejlesztés, mint a többi már létező, hasonló program.

 

Elavult térképek

 

 hirdetes_300x300  

Az R2-es út új, Zólyom-kelet – Dombszög (Pstruša) szakasza idén májustól áll a sofőrök rendelkezésére, az állami rendszer applikációja viszont a régi úton keresztül visz el minket. Hasonló a helyzet a D3-as Fenyvesszoros (Svrčinovec) – Sziklaszoros (Skalité) szakaszon. Az útszakaszt júniusban adták át, a közlekedési rendszer mégsem ismeri fel. A Živé.sk portál szerint hiába került 14 millió euróba az új rendszer, mégis régi térképekkel dolgozik.

 

Érsek tévedett, a több milliós állami közlekedési-információs rendszert nem az EU írta elő

 

A népszerű applikációk viszont gyorsan alkalmazkodtak a változáshoz. A nagy konkurensek, mint a Waze és Google maps (de a HERE és WeGo is) is frissítette a térképeket. A Živé.sk által tesztelt alkalmazások szerint csak a fizetős Sygic nem ismerte fel az új utakat.

 

Évente egyszer elég

 

Az állam közlekedési-információs rendszere több forrásból is szerez be térképeket. A térképalapokat  a Szlovák Közútkezelő, a Geodéziai, Kartográfiai és Kataszteri Hivatal és az Eurosense s.r.o. biztosítja – magyarázta a közlekedésügyi minisztérium a portálnak.

 

Az állam 14,2 millió eurót fizetett ki a fejlesztésért a Telekomnak, évente pedig további 1,5 millióba kerül a rendszer fenntartása. A szerződés alapján azonban elég évente csak egyszer frissíteni a rendszert – a minisztérium állítja, már rendelkeznek az új adatokkal és térképekkel, de nem tudni, mikor kerülnek be a rendszerbe.

 

Alacsony érdeklődés

 

A tárca tájékoztatása alapján alacsony az érdeklődés a szolgáltatás iránt, 30 nap alatt szeptember közepétől október közepéig 2400 látogató kattintott az oldalra, miközben naponta átlagosan 169 egyedi felhasználó látogatja. A mobilalkalmazás sem aratott nagy sikert, Android platformon 3 900 installációt tartanak nyilván, iOS platformon 2 500-at aktív készülékeken. Arról nem érkezett adat, hogy az applikációnak naponta hány aktív felhasználója van.

 

Aktuality.sk / Körkép.sk
borító: zive.sk/aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!