Legendásan alacsony a részvételi arány a megyei választásokon, pedig a közutak, a középiskolák, a szociális otthonok, a kórházak és a kulturális létesítményekkel kapcsolatos hatáskörével a megyei önkormányzatok nap mint nap befolyásolják életünket.

 

Az egyik legtöbbet emlegetett példa a II. és III. osztályú utak karbantartása és felújítása, amely szintén a megye feladata, és megyei költségvetésből finanszírozzák. A kátyús, rossz állapotú közutak rendbetétele tipikus megyei hatáskör, ahogy az útszéli árkok rendben tartása is.

 

Berényi József (MKP), nagyszombati megyefőnökjelölt nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a megye számára épp a közúthálózat jelenti a legnagyobb kihívást, mivel a gyárak, logisztikai központok tekintélyes terhet rónak az úthálózatra.

 

 hirdetes_810x300  

Ennek oka, hogy a közúthálózat legnagyobb részét megépítésekor nem ekkora terhelésre tervezték.  

 

Buszjáratok

 

A megyék több buszjáratot tartanak fenn és ők adják ki az autóbusz-vállalatok működéséhez szükséges engedélyeket is.

 

Így minden szál a megyéknél fut össze, nem véletlen, hogy ők dolgozzák ki minden évben a buszmenetrendeket – nem mindegy tehát, hogy van-e megfelelő magyar képviselet, amely odafigyel a déli régiók igényeire.

 

Szlovákiában a tömegközlekedéssel utazók 87 százaléka veszi igénybe a buszjáratokat, általában 25-30 kilométeres távolságba, vagyis munkahelyre vagy iskolába.

 

forrás: evidencia-dopravcov.eu

 

Oktatás, egészségügy, szociális intézmények

 

A megyék szabják meg, hogy milyen szakon és mennyi osztályt nyithatnak a középiskolák az adott megyében. Ezzel a hatáskörrel közvetlen befolyásuk van a szakmunkásképzésre, melynek hiánya Szlovákiában is az egyik legtöbbet emlegetett, megoldásra váró probléma.

 

Ezen túl azonban dönthetnek a szakiskolák, a művészeti iskolák sorsáról, illetve leválthatják az iskolaigazgatót is.

 

A megyék kórházakat is működtethetnek, illetve az összes egészségügyi intézmény, valamint gyógyszertár működési engedélyéről is döntenek.

 

A megyei kórházak fenntartása sokáig forró téma volt, mert, bár az állam a megyékre ruházta át őket, fenntartásukhoz anyagi forrásokat már nem biztosított.

 

Megyei választások a Felvidéken – Megjelent a Körkép.sk legújabb tematikus magazinja

 

A megyei hivatalban lehet panaszt tenni azért is, ha úgy érezzük, hogy a szakorvos igazságtalanul nem fogadott minket a körzeti orvostól kapott beutaló ellenére sem.

 

A szociális intézmények működését is a megyék felügyelik, legyen szó idősek otthonáról, gyermekotthonról, reszocializációs intézetről. Sőt, általában a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően anyagiakban is támogatják őket.

 

Megyei hatáskör alá tartoznak a színházak, könyvtárak, galériák, kulturális központok is, és a megyei önkormányzatok pénzt is fordítanak fenntartásukra.

 

Határon átnyuló programok, EU-s pénzek

 

Az egyik legérdekesebb hatáskör, az uniós határon átnyúló együttműködési programban való részvétel, amely csak megyei szintű területi egységek között valósulhat meg.

 

Például Nagyszombat megye Győr-Moson-Sopron megyével összefogva közösen pályázhat uniós forrásokra. A magyar-szlovák INTERREG-program keretében vásárolhatott néhány éve két új mentőautót a dunaszerdahelyi kórház.

 

Néhány szót megérdemel a megyék finanszírozása is. A megyei önkormányzatok költségvetése csupán töredéke az állami büdzsének, ennek ellenére – mint láthatjuk – széleskörű a hatáskörük és a felelősségük.

 

A megye bevételeinek gerince lakosainak személyi jövedelemadója, pontosabban annak 21,9 százaléka.

 

A jogi személyek (cégek, vállalatok, szervezetek) útadójából származó bevételek teljes egészében a megye kasszájába vándorolnak. Több ügyintézéskor fizetett illeték szintén a megyét gazdagítja. Ezeken kívül pedig a megye gazdálkodhat saját vagyonával is: bérbe adhatja, eladhatja, vagy gyarapíthatja.

 

-KL-/A fenti cikk a ‘Szlovákiai Magyarok’ Megyei választások a Felvidéken című e-magazinban jelent meg

Nyitókép: Körkép.sk/montázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!