Pár nappal a megyei választások előtt a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) szóvivője, Martin Kramara nyilvánosságra hozott egy levelet, melyben az extérmista Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) praktikáira reagál.

 

Kramara azután szánta el magát erre a lépésre, miután egyre több hívő fordult a püspökökhöz olyan kérdéssel, melyek Kotlebáék tevékenységével voltak összefüggésben. A Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője szükségesnek tartja, hogy rámutassanak a politikai csoportosulások azon kísérleteire, melyeket nem lehet azonosítani sem a vallással, sem az egyház tanításával.

 

Vallással való visszaélésnek tartjuk azt a próbálkozást, melynek során a politikai pártok feltűnést keltve vallási szimbólumokat ragasztgatnak a politikai jelképeikre” – mondja Kramara.

 

 hirdetes_810x300  

Éppen az ĽSNS extérmistái azok, akik a politikai jelképükbe a kettős kereszt szimbólumát helyzeték. Sőt, a párt vezére, Marian Kotleba volt az, aki egyenesen Szeplőtelen Szűz Mária tiszteletére avatta fel a pártját.

 

Kotleba „félrelépései”

 

A szlovák püspökök azt mondja, hogy az egyháznak nincsenek kimondott jogai a felavatási ceremóniára vagy a kereszt-szimbólum használatára vonatkozóan, így az egyház úgy véli, hogy a hívőknek saját maguknak kell kialakítaniuk a saját véleményüket.

 

A hívőknek azért van a nyakukon a fejük, hogy elgondolkodjanak arról, a vallási meggyőződésük szerint szeretnének dönteni, vagy a külső szimbólumok alapján” – figyelmeztet Kramara.

 

Fotó: YouTube

 

Emellett a Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője több kérdést is feltesz. Többek között azt, hogy elfogadható-e kétségbe vonni a holokausztot vagy szidni a protestánsokat éppen abban az időszakban, amikor a katolikus egyház jobb kapcsolatokat szeretne kiépíteni a zsidókkal, valamint az ökomenizmust is szeretné felvirágoztatni.

 

Azokat a romákat, akikkel foglalkozunk, pasztorációs központokat alapítunk nekik, újságokat adunk ki és a papjainkat közéjük küldjük, őket is egy kalapba dobhatjuk a “cigány parazitákkal” ?” – folytatja a szóvivő.

 

„Ki szállásolna el egy muszlimot?”

 

Kramara szerint hasonló a helyzet a menekültekkel. Elmondása szerint az egyház ezen a téren is aktív, nemcsak gyűjtéseket szervez a megsegítésükre, de több tucat iraki keresztény befogadását is lehetővé tette.

 

Ha már a muszlimokról beszélünk: azok közül, akiket én ismerek, annak ellenére, hogy csak egy szobám van, bármelyiket elszállásolnám” – mondja Kramara.

 

A Szlovák Püspöki Konferencia szóvivője emellett több olyan ügyet is említ, ami a kotlebásokkal hozható összefüggésben. Legyen szó a hamis püspökök felhasználásáról, a kötelező oltásról vagy Szlovákia EU és NATO tagságáról.

 

Mindemellett Kramara elutasítja a nyilvánosság azon felhívásait, miszerint a katolikus egyház képviselőinek csatlakozniuk kellene az extérmista politikai pártok ellen rendezett kampányokhoz. Véleménye szerint az efféle kampányok nemcsak az egyházat, de a vallást is egy olyan eszköz szintjére alacsonyítaná le, mely bizonyos csoportosulások céljainak eléréséhez asszisztálna.

 

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: You Tube

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!