Szlovákiában hihetetlenül magas az elkerülhető halálesetek száma az EU- többi tagállamához képest. Csehországgal összehasonlítva 3000-rel több ember hal meg évente, pedig ezek a halálesetek megfelelő diagnózis  felállításával elkerülhetőek lennének.

 

A szomorú szlovákiai valóságról írt riportot az Aktuality.sk. A történet szerint még 2010. július végén az egyik kassai kórházba erős hasi fájdalmak és gyakori hányás tünetével került be egy férfi, név szerint Peter Tóth. Péntek este volt, a sürgősségire mentőautóval szállították.

 

Az éppen szolgálatban lévő orvos megvizsgálta és megröntgenezte a hasát, majd gyógyszereket írt fel neki a panaszok ellen. Azzal küldték haza, hogy valószínűleg gyomorrontása van, ha nem múlnak el a panaszok, jöjjön vissza.

 

 hirdetes_810x300  

Nem rák. Rosszabb

 

A panaszok nem múltak el, bár az orvosság enyhítette a hányingert, de a fájdalom megmaradt. Augusztus első napjaiban visszament a kórházba, ezúttal azonban azt állapították meg, hogy idült hasnyálmirigy-gyulladása van.

 

„Hál‘ Istennek, mondtam akkor, hogy csak gyulladás és nem valamilyen rák. Akkor még nem tudtam, hogy a betegség visszafordíthatatlan“ – mondta Tóth élettársa.

 

A férfit azonnal bennfogták a kórházban, az intenzív osztályra került. A CT-vizsgálat kimutatta, hogy a legelőrehaladottabb állapotban van már: a hasnyálmirigy két harmada elhalt és a környező szerveket mérgezi.

 

Tóth állapota rohamosan romlott, bekövetkezett a szeptikus sokk (vérmérgezés következtében keringési rendellenesség lép fel, és a vérállátás elégtelensége miatt több szerv felmondja a szolgálatot).

 

Az orvosok eltávolították az elhalt a hasnyálmirigy-részeket, ennek ellenére a beteg másnapra elhunyt.

 

„A lányunk 17. születésnapján temettük el az apját”

 

Megvizsgálták, mulasztás történt-e

 

Mivel igencsak valószínűnek tűnt, hogy a tragédia elkerülhető lett volna, ha az első alkalommal megfelelő diagnózist állítanak fel, Tóth élettársa az Egészségügyi Ellátást Felügyelő Hivatalnál tett bejelentést.

 

Az azt állapította meg, hogy a 2010. július 30-án történt sürgősségi betegfelvétel nem volt elégséges: nem végeztek szonográfiát, vérvizsgálatot, nem mértek lázat, pulzusszámot, vérnyomást. Vagyis nem tartották be az ilyenkor standard kivizsgálási lépéseket.

 

Eredmény? A kórházra nevetséges, 500 eurós büntetést róttak ki az emberéletet követelő mulasztásért. A törvényszéki orvosok nem értettek egyet abban, hogy Peter Tóth megmenthető lett-e volna, ha már az első vizsgálat idején felismerik a valós problémát. Volt, aki szerint a betegség nem fejlődött volna ki olyan mértékben, mint ahogy végül megtörtént.

 

A döntést végül egy másik orvos szakvéleménye alapján hozták meg, aki szerint,

 

„nagyon valószínű, hogy ha az első vizsgálatkor fel is ismerték volna a valódi problémát, a betegségnek akkor is ugyanaz lett volna a kimenetele”.

 

Magyarul, az ügyet azzal zárták le, hogy a beteg a gyors és azonnali diagnózis és ellátás mellett is „talán” meghalt volna. A probléma ezzel az állásponttal nyilvánvaló: akármi is lett a betegség végkifejlete, az orvos nem tett meg mindent a beteg megmentése érdekében. A büntetés elvileg a további esetek elkerülését szolgálná, ám annak nevetséges nagysága miatt ezt koránt sem nevezhetjük elrettentőnek. (Várni kell egy olyan esetre, amikor a törvényszéki szakértő is elkerülhetőnek nyilvánítja a halálesetet?)

 

A kórház a tragédia után szervezett egy továbbképzést az orvosoknak, ennél többre azonban nem futotta.

 

„A családomnak már késő. A párom fizikailag halt meg, a családom lelkileg. A társadalmunk pedig azzal zárja le az ügyet, hogy talán úgyis meghalt volna. Már ez az érvelés is büntetendő lehetne, hiszen emberi éltekről van szó”

 

mondta elkeseredetten a halott férfi élettársa az újságíróknak.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!