Peter Marček korábbi sme rodinás, ma frakción kívüli parlamenti képviselő a Krím orosz annektálását a parlamenttel hivatalosan elismertető javaslatot terjesztene a parlament elé. Nem rejtette véka alá, hogy Andrej Danko, SNS-elnök oroszországi beszéde inspirálta.

 

Jelenleg Krím orosz bekebelezését a szlovák kormányzat nem ismeri el, vagyis a félszigetet még mindig Ukrajna részének tekinti. Marček azonban más véleményen van: szerinte a Krímet Nyikita Hruscsov adományozta Ukrajnának a Szovjetunió idején.

 

„Ő maga is ukrán volt. A Krím lakosai pedig a 2014-es népszavazáson kifejezték álláspontjukat, hogy kivel és hol akarnak élni. Ezt nem az EU-nak kéne tiszteletben tartania, hanem az egész világnak”

 

mondta a képviselő, aki a Smer, az SNS és a szélsőjobb körében is támogatókat keres ötletéhez.

 hirdetes_300x300  

 

„Azzal kezdődött, hogy meghallgattam Andrej Danko beszédét az orosz állami dumában. (…) Úgy hiszem, hogy az SNS egy részének támogatására lenne esély, a Smer képviselői között is vannak olyanok, akik osztják a véleményemet. És kétségkívül az ĽSNS képviselői is megszavaznák”

 

magyarázta Marček.

 

A képen Peter Marček. Fotó: Aktuality.sk

 

Kotlebáék nem annyira vevők az ötletre

 

A szlovák szélsőjobb azonban nem feltétlenül sorakozik majd fel az ötlet mögé. A furcsa kezdeményezésről a Sputnik orosz hírügynökség is cikkezett, az Izvesztija napilapra hivatkozva. Ez utóbbi megkérdezte Milan Uhríkot, az ĽSNS alelnökét, mi az álláspontjuk a témában.

 

Uhrík szerint tiszteletben kell tartani a Krím lakosainak döntését, de a szlovák parlamentben egyelőre ezt a kérdést még nem tervezik megnyitni.

 

„Egyelőre, sajnos, nincs elég politikai erőnk hogy megváltoztassuk Szlovákia külpolitikai irányvonalát”

 

A Most-Híd „hülyeségnek” tartja

 

František Šebej (Most-Híd), a parlament külügyi bizottságának elnöke szerint Marček ötlete ostobaság, és nem is támogatnák a képviselők.

 

„Elég nagy hülyeségnek tartom. Nem tudom elképzelni, hogy bármelyik uniós parlament bármi hasonlót elismerjen”

 

mondta a most-hidas képviselő, hozzátéve, hogy egy ilyen döntés teljesen szembe menne Szlovákia jelenlegi külpolitikájával.

 

Danko duma a Dumában

 

Mert magyar kisebbség…

 

Még az alapvetően oroszokkal szimpatizáló, smeres Ľuboš Blaha sem támogatja a felvetést. Szerinte ugyanis

 

Szlovákia számára államérdek, hogy csak a nemzetközi joggal összhangban létrejött országokat ismerjen el. A példa pedig Koszovó. Azt azonban elismeri, hogy a Krím történelmi és etnika szempontból közelebb áll Oroszországhoz.

 

„De a mi feladatunk nem az, hogy akadémiai fejtegetésekbe bocsátkozzunk, hanem hogy védjük Szlovákia érdekeit.  Ezért nincs értelme egy ilyen javaslatról tárgyalni, ártana Szlovákiának”

 

A Krím annektálásának elismerése Szlovákiára nézve két komoly következménnyel járna: egyrészt az első uniós tagállam lenne, amely ezt megtenné, valószínűleg sok tekintetben feketelistára kerülne. A második pedig, hogy veszélyes precedenst teremtene, elsősorban a felvidéki magyarokkal kapcsolatban.

 

A nemzetközi egyezményeket figyelmen kívül hagyó Koszovó megszületését a Nyugat támogatta, Oroszország, mint Szerbia szövetségese ellenezte. Akkor Németország és az USA „egyszeri és megismételhetetlen” alkalomról beszélt. A Krím esetében a szerepek megcserélődtek, az oroszok pedig pont a koszovói példával igazolják az annexiót.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: nypost.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!