„Nyilván a kormány javaslata szembe ment a képviselők akaratával” – mondta Marek Maďarič kulturális miniszter ma délelőtt a sajtónak azzal kapcsolatban, hogy a parlament nem szavazta meg a képviselői bérek befagyasztásáról szóló javaslatot.

 

Tegnap ugyanis csak 32 támogató voksot kapott a kormány beterjesztése, miszerint gyorsított eljárásban tárgyalták volna a képviselői bérek befagyasztását. Ezt az intézkedést ugyanis minden évben meg kell hosszabbítani és mivel a gyorsított eljárást leszavazták, a jövő évi bérplafon nem léphet hatályba januártól, csak később – ha ugyan lesz politikai akarat a képviselők részéről saját fizetésük megnyirbálására. Így 1000 euróval többet kaphatnak havonta, mint eddig.

 

Maďarič elmondása szerint a „honatyák” azzal magyarázzák az eredményt, hogy nem minden évben megerősített intézkedésre van szükség, hanem törvényre. A kulturális miniszter úgy fogalmazott:

 

 hirdetes_810x300  

„A végtelenségig nem lehet befagyasztani a béreket”

 

Majd hozzátette:

 

„Különös helyzetbe kerültünk, nyilván valami rosszul működött, hiszen a kormány javaslatát a koalíciós képviselők sem támogatták. Kommunikációs hibáról lehet szó”

 

A tárcavezető szerint vagy a képviselők között, vagy a frakciók között történt valami, ami miatt előállt ez a helyzet.

 

A saját fizetésük nyilván kényes téma a képviselőknek, ám a mostani szavazással mintha a következő bérbefagyasztás elodázására menne ki a játék. Mindazonáltal most arról beszélnek, hogy törvénymódosítást dolgoznának ki a bérükre vonatkozóan. A koalíciós pártok „el tudják képzelni” azt a lehetőséget is, hogy az egész fizetésüket megadóztatják – jelenleg ugyanis a költségtérítésből nem adóznak.

 

„Már januárban foglalkoznunk kell majd a törvénymódosítással. Az is szóba került, hogy a költségtérítésből is adózni kellene”

 

idézte Bugár Bélát (Most-Híd) a HNonline.sk. Bugár véleményét osztja a vegyespárti frakció képviselője, Andrej Hrnčiar is, sőt, Erik Tomáš (Smer-SD), a kormányfő tanácsadója sem zárkózik a lehetőségtől.

 

Hnonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!