Amennyiben az EU tagállamai az Európai Bizottsággal (EB) folytatott találkozó után sem mutatnak elég igyekezetet arra, hogy megoldják a légszennyezettséggel kapcsolatos problémákat, az EB keresetet indít ellenük az Unió Bíróságánál.

 

Karmenu Vella környezetvédelmi uniós biztos behívatta Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Románia, Magyarország, Csehország, Szlovákia és az Egyesült Királyság minisztereit, hogy január 30-án együtt vitassák meg a légszennyezettséggel kapcsolatos problémát. Szeretné tudni, hogy az egyes országok mit tesznek a probléma megoldásának érdekében.

 

A fenti országok jelenleg túllépik az EU szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó korlátozásait. Vella a felsorolt országok mindegyikének levelet írt, melyben szeretné megtudni, hogy milyen lépéseket terveznek annak érdekében, hogy ne sértsenek törvényt. A szlovákiai környezetvédelmi minisztérium azt állítja, hogy stratégiát készít a levegő minőségének javítására. Ezzel ellentétben Daniel Lešinský aktivista szerint a környezetvédelmi tárcának ennél jóval többet kellene tennie.

 

 hirdetes_300x300  

Az utolsó lehetőség a bírósági eljárás előtt

 

Amennyiben nem kerülnek elfogadásra megfelelő intézkedések, az Európai Bizottságnak nem lesz más választása, mint hogy keresetet indít ezen uniós tagországok ellen az Európai Unió Bíróságánál úgy, ahogy azt Lengyelország és Bulgária esetében is tette“ – írja jelentésében az EB.

 

Vella emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a légszennyezettség miatt évente 400 ezer európai hal meg. „A tagállamokban napjainkban is érvényes rendelkezések, és amiket a jövőre vonatkozóan terveznek, nem elegendőek ahhoz, hogy a lehető legrövidebb idő alatt elérjék az EU által meghatározott határértéket“.

 

Szlovákia a környezetvédelmi államtitkárt küldi a találkozóra

 

Szlovákiát Norbert Kurilla (Most-Híd-jelölt) környezetvédelmi államtitkár fogja képviselni a találkozón. „Azokról a lépésekről fog beszélni, amelyek Szlovákiában már hozzájárulnak a levegő minőségének javításához. Azokról az intézkedésekről is szót fog ejteni, amelyek előkészítés alatt állnak“ – írta az EURACTIV.SK-nak a környezetvédelmi tárca szóvivője, Tomáš Ferenčák.

 

A szóvivő megemlítette azt a törvénymódosítást is, melyet a levegő védelmének érdekében hoztak, s amely decemberi érvénybe lépése óta „jelentős mértékben javította a lakosság tájékozottságát“. A környezetvédelmi minisztérium  dolgozik a levegő minőségét javító stratégián is, mely személyre szabott programokat fog tartalmazni az egyes területeknek arra vonatkozóan, hogy miképpen kell hozzájárulniuk a levegő minőségének javításához.

 

A környezetvédelmi minisztérium nem él a lehetőségekkel

 

Daniel Lešinský, a Tartósan Fenntartható Alternatívák Központja (CEPTA) polgári társulás elnöke szerint az ügyben jóval többet is lehetne csinálni. „Mi civilként nem sokat észlelünk abból, hogy ezek a rendelkezések aktívan, hatékonyan és elégségesen működnének, sőt, azt sem vesszük észre, hogy minden lehetőség teljes mértékben kihasználnak” – mondta azt EURACTIV.sk-nak.

 

Lešinský szerint Szlovákia a légszennyezettséggel kapcsolatos problémákat még 2010 előttről hozta magával. Az aktuális környezetvédelmi miniszter (a most-hidas Solymos László) mindössze megörökölte ezeket a problémákat.

 

A CEPTA elnöke szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy keveset beszélnek a témáról, nem használják ki kellőképpen az uniós alapokat, valamint a környezetvédelmi minisztérium forrását, a környezetvédelmi alapot (envirofond).

 

Forrás: euractiv.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Favim.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!