Ha 2018 január végén tartották volna a parlamenti választásokat, azon 25,5 %-kal (43 mandátummal) a Smer győzött volna. A legutolsó, novemberben készített Focus-felméréshez képest mintegy 1 százaléknyit sikerült erősödnie Robert Fico pártjának – legalábbis ez derül ki a legfrissebb számokból.

 

Habár novemberhez képest 1,1 százalékpontot gyengült, ettől függetlenül a második legerősebb szlovákiai párt jelenleg az ellenzéki SaS. Richard Sulíkékat a megkérdezettek 13,1 %-a karikázná a választásokon (22 mandátum). Nem sokkal marad le tőlük a szintén ellenzéki OĽaNO (19 mandátum). Matovičék 11,4 százalékkal kerülnének be a törvényhozásba.

 

Fél százalékpontot erősödött novemberhez képest Boris Kollár pártja, a Sme rodina, 9 százalékkal jutnának be a parlamentbe (15 mandátum).

 

 hirdetes_300x300  

Úgy látszik megállt a szlovák nemzetiek hónapokig tartó mélyrepülése, és már 0,6 százalékos erősödést is tudtak produkálni. A Focus szerint jelenleg 8,6 százalékkal kerülnének be a törvényhozásba Dankoék (15 mandátum).

 

Őket követi a megyei választások során komoly vereséget szenvedő ĽsNS. A besztercebányai megyefőnökségétől megfosztott Kotleba extrémista pártja 8,1 százalékon áll jelenleg (14 mandátum).

 

Folyamatosan erősödik ugyanakkor a KDH. A parlamenten kívülről politizáló kereszténydemokraták már 7,4 százaléknyi támogatást élveznek a felmérés szerint (12 mandátum).

 

Minimimális, 0,1%-os erősödést könyvelhet el a Most-Híd. 5,7 %-os támogatottságával a leggyengébb a kormánypártok között (10 mandátum).

 

A szintén parlamenten kívülről politizáló MKP 0,3 százalékpontot erősödött a legutóbbi felmérés óta, ám a 3,9 % még mindig a küszöb alatt tartja a magyar pártot.

 

A Focus most először mérte a januárban bejegyzett Progresszív Szlovákiát (Progresívne Slovensko). Az Ivan Štefunko nevével fémjelzett, frissen alakult pártot a megkérdezettek 1,9 %-a támogatná egy parlamenti választás során.

 

 

Nehéz lenne a kormányalakítás

 

A jelenlegi koalíciós pártok (Smer – SNS – Most-Híd) csupán 68 mandátumot szereznének, ami nem lenne elég a parlamenti többséghez. Ugyanakkor szintén 68 mandátuma lenne a jobboldali ellenzéki pártoknak (SaS, OĽaNO-NOVA, Sme Rodina – Boris Kollár és a KDH). Ahhoz, hogy valamelyik oldal többséget szerezzen, vagy Kotlebáék támogatására lenne szüksége, vagy meg kellene egyeznie a másik oldal egyik szereplőjével.

 

A Focus a felmérést január 23 és 28 között készítette, 1012 választó megkérdezésével. A választásokon a megkérdezettek 20,5 százaléka nem venne részt, 11,7 százalék pedig még nem döntötte el, hogy voksolna-e. A megkérdezettek 67,8 %-a mondta azt, hogy részt venne a választásokon.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!