Richard Vašečka parlamenti képviselő, az OĽaNO eddigi frakcióvezetője távozik Igor Matovič csapatából és a KDH-hoz igazol át. Sőt, egyenesen a pártelnöki pozíciót célozza meg. A hír a KDH Alojz Hlinával elégedetlen tagjaitól szivárgott ki.

 

Vašečka csütörtök délelőttre hívott össze sajtótájékoztatót azzal, hogy „a KDH-nak nem kell 2020-ig várnia. Már ma is van képviselete a parlamentben”.

 

A képviselő döntését még hétfőn közölte Igor Matovičcsal is, akinek azt is kijelentette, hogy indulni fog a KDH pártelnöki posztjáért. A kereszténydemokraták március 17-én tartanak tisztújító kongresszus, Alojz Hlinának minden jel szerint új versenytársa akadt.

 

 hirdetes_810x300  

„Rišo alaposan meglepett, de mindig bíztam benne, hiszem, hogy ezúttal is jó döntést hozott”

 

reagált Igor Matovič a Denník N szlovák napilap kérdésére.

 

Nem tag, de komoly veszteség

 

Vašečka a két évvel ezelőtti parlamenti választásokon 25 297 szavazatot kapott, ami az OĽaNO-n belül a nyolcadik legjobb eredmény volt. Korábban a katonai igazságügyi parlamenti bizottság elnöke, majd a védelmi és biztonsági parlamenti bizottság tagja volt. Parlamenti képviselőként 2012-től tevékenykedik. Igor Matovič nemrég az általa bejelentett árnyékkormány védelmi minisztereként említette őt. Mindettől függetlenül Vašečka nem volt az OĽaNO tagja, a mozgalom a parlamentbe négy taggal jutott be, és nemrég újabb 9 tagot vettek fel (összesen tehát 13 fős a párt létszáma).

 

Az OľaNO számára ez újabb vérveszteséget jelent. A parlamentbe 19 képviselővel került, ma már csak 16-tal rendelkezik. Viera Dubačová és Oto Žarnay tavaly februárban hagyták ott a párt frakcióját, ma már a Miroslav Beblavý vezette SPOLU – občianska demokracia tagjai.

 

Vašečkát állítólag az Alojz Hlinával elégedetlen kereszténydemokrata párttagok győzték meg, és szerdán a KDH vezetőségének tudta nélkül tagságot is adtak neki – tagot bármelyik párt-alapszervezet felvehet. Alojz Hlina pártvezetése elsősorban a régi struktúráknak nem tetszik, szerintük Hlina „nem elég konzervatív és keresztény”.

 

 

Mennyire lehet bizonytalan Hlina helyzete? 

 

Rendszerint a pártokban négy évente tartanak tisztújítást, ám a sikertelen 2016-os parlamenti választások után a KDH úgy módosította alapszabályát, hogy kétévente válasszák meg a párt tisztviselőit.

 

Jelenleg már a tisztújítás előtti párton belüli kampány zajlik. Alojz Hlina a járási szervezetek kongresszusait látogatja.

 

Kérdés, van-e reális esély Vašečkának Hlina ellen. Nyilván nem a legkonzervatívabb szárnyát képviselő a kereszténydemokratáknak, de az ő vezetése alatt szerezte vissza a párt támogatóinak nagy részét. A parlamentből 4,9 százalékkal esett ki, ma 7-7,4 százalékra mérik a közvélemény-kutatások.

 

DenníkN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: facebook/Richard Vasecka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!