Robert Fico kormányfő és Ján Richter munkaügyi miniszter  a megyékre hárította a felelősséget a szakképzett munkaerő hiánya miatt kialakult helyzetet illetően. Szerintük a megyék olyan szakokon engedélyezték osztályok nyitását a szakközépiskoláknak, amelyekre a munkaerőpiacnak nem volt szüksége.

 

Fico mai sajtótájékoztatóján azzal érvelt, hogy évente 30 ezer középiskolás fejezi be tanulmányait, de 63 százalékuk nem szakmájában helyezkedik el. Az egyetemek és főiskolák esetében ez az arány 57 százalék.

 

„Rendkívül fontos, hogy a szakirányú oktatás szerkezete megfeleljen a munkaerőpiac kívánalmainak”

 

fogalmazott a kormányfő. Szerinte a megyék a középiskolákon olyan szakokon nyitnak osztályokat, amelyekkel a diákok nem tudnak aztán érvényesülni – példaként említette, hogy szabadidő-animátorok, propagációs-designerek és restaurátorok hagyják el az iskolapadot.

 hirdetes_810x300  

 

A kormányfő azt emelte ki, hogy mindeközben a gépiparnak lenne legnagyobb szüksége pályakezdőkre.

 

„Az ilyen hozzáállást a közpénzek büntetendő pazarlásának tartom. (…) Évente az állam 250 millió eurót költ a fiatalok olyan képzésre, amivel aztán nem tudnak érvényesülni”

 

A kormányfő ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy nagyobb ellenőrzést akar gyakorolni a megyék döntései felett. Szavai szerint ez nagyobb centralizációt és több egyeztetést jelent.

 

„Meg kell erősítenünk a megyei szakoktatási tesületeket, amelyek tagjai között munkáltatók, munkahivatali tisztségviselők is vannak, hogy nagyobb ráhatásuk legyenek a megye középiskolákat érintő döntéseire”

 

Ján Richter munkaügyi miniszter egyetért a kormányfővel. Szerinte az iskoláknak olyan törvénymódosításra van szükségük, aminek segítségével jobban igazodhatnak a munkapiac elvárásaihoz és muníciót kapnak a trend előrejelzéséhez. Richter abban is egyetért Ficoval, hogy a megyék „nem mindig reagáltak” a munkaerőpiac változásaira.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!