A Duna-melléki községek igyekeznek meggyőzni Pozsony megyét, hogy támogassák a fővárosban menetrendszerűen közlekedő hajójáratok kezdeményezését. Az ötlet nem új, de politikai akarat hiányában nem történt eddig előrelépés.

 

A Pozsony felé vezető utak telítettek, csúcsidőben az autók csak lépésben tudnak haladni vagy még úgy sem. Ami alapvetően csak 40 perces út lenne, két órásra nyúlik a dugók és a torlódások miatt. Épp ezért nem annyira elrugaszkodott ötlet, hogy menetrendszerű hajójáratok induljanak, amelyekkel közvetlenül a városközpontba lehet jutni.

 

Az ötlet már többször az illetékesek asztalára került, aztán a fiókjukba, így érdemben még nem foglalkoztak vele. 2013-ban Daniel Krajcer és Pavol Frešo megyeelnök-jelöltek programjában is szerepelt egy ilyen terv, de végül annak ellenére sem történt előrelépés, hogy az utóbbi akkor megnyerte a választásokat.

 

 hirdetes_300x300  

A Pro Danubia társulás már az év elejétől aktívan tárgyal Juraj Droba pozsonyi megyefőnökkel az „integrált folyami közlekedés” lehetőségéről. A társulás Somorja, Gútor (Hamuliakovo), Vajka, Keszölcés és Dunacsún településekből áll. Az ötlet több mint 70 ezer lakos életére lenne hatással, közülük 50 ezer aktív korú, tehát potenciális munkábajáró.

 

Forrás: DenníkN.sk

 

Csúcsidőben gyakrabban

 

A Pro Danubia szerint napi hat órát üzemelnének teljes gőzzel a hajók, pontosabban a katamaránok (kéttörzsű hajók), amelyek 40 km/órás sebességgel közlekednének. A reggeli és a délutáni csúcsidőben 15 percenként indulnának, egy hajón 150 ember és 30 kerékpár férne el.

 

Az első hajó reggel 6:15-kor indulna a vajkai kikötőből a keszölcési oldalra, majd folytatná az utat Somorjára és Gútorra, Dunacsúnra végül Pozsony központjában kötne ki. Reggel 6:15 és délelőtt 9:00 között 15 percenként indítanának ilyen hajójáratokat. Csúcsidőkön kívül csak óránként indulnának ilyen járatok mindkét irányba, majd a délutáni csúcs idején megint negyedóránként Pozsonyból Somorjára.

 

Ezzel párhuzamosan városon belüli járatként az Euroveatól a pozsonyligetfalui Janko Kráľ parkig, onnan az óvárosi Riverparkig majd Dévényig is járnának a katamaránok.

 

A dunacsúni és a gútori kikötő, lényegében közúti és kerékpárúti csatlakozással. Forrás: DenníkN.sk

 

Kérdés, mibe kerül

 

Hogy mennyibe kerülnek majd a jegyek, nem lehet tudni, ahogy azt sem, miből kellene a megyének fizetnie a vonalak fenntartását. Szóba került az uniós források és önrész kombinációja. De mivel költségelőrejelzés még nem készült, a megyei önkormányzat nagyon óvatosan kezeli a témát. Juraj Droba megyefőnök azt nyilatkozta, hogy nála a közlekedés problematikája magas prioritást élvez, ezért foglalkozni fog a hajóközlekedés lehetőségével.

 

Ráadásul a megye még csak most írta ki az új közlekedésért felelős megyei „tárcavezető“ pozíciójának betöltésére vonatkozó pályázatot. Az ő feladata lesz ugyanis a hatástanulmányok és a költségtervek előkészítése és beterjesztése.

 

DenníkN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: DenníkN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!