Vajon hétfőn bekövetkezik az, amire mindenki már jó ideje vár? A SITA információi szerint Robert Kaliňák belügyminiszter hétfőn lemondhat tisztségéről. A belügyminiszteri posztban a tárca államtitkára, Denisa Saková válthatja.

 

2012 és 2016 között Saková a szolgálati hivatal vezetőjeként dolgozott a belügymisztériumnál. Az első Fico-kormány idején szintén a belügyi tárcánál tevékenykedett, akkor az információs és a biztonsági szekció vezetőjeként. A harmadik Fico-kormány idején belépett a Smerbe. Ezután Fico a Smer új arcaként többször vitte el magával a különböző régiók smeres rendezvényeire.

 

Ő lesz Kaliňák utódja? Fotó: TASR/Vladimír Benko

 

Kaliňák távozását a Most-Híd is követeli

 hirdetes_810x300  

 

Robert Kaliňák távozásáról már a harmadik Fico-kormány óta beszélnek. A koalíciós tárgyalások során a Most-Híd és az SNS is kérte már Kaliňák leváltását. A belügyminiszter leváltásával legtöbbször az ellenzék próbálkozott meg a Bašternák-ügy kapcsán. Kaliňák leváltásával jelenleg a Most-Híd hozakodott elő aztuán, hogy meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát.

 

Žitňanská: Kaliňák távozása a minimum ahhoz, hogy a jelenlegi kormány folytatni tudja

 

Az Aktuality.sk-hoz csatlakozva több média is nyilvánosságra hozta Ján Kuciak utolsó, befejezetlen írását, amelyben a kalábriai maffia, a Ndrangheta és a jelenlegi kormány politikusainak kapcsolatairól írt. Kaliňák az ügy kezdete óta azt állítja, hogy a belügyminiszteri poszton kell maradnia ahhoz, hogy a nyomozás ne váljon a politizálás áldozatává.

 

A Kuciak-gyilkosság kapcsán Kaliňák és az országos rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar távozását az ellenzék is kéri. Andrej Kiska államfő a jelenlegi feszült helyzet megoldására két lehetőséget lát: a kormányrekonstrukciót, vagy az előrehozott választásokat. Az ellenzék emellett bizalmatlansági indítvány benyújtását is tervezi a kormány ellen.

 

A Most-Híd – akinek elnöke, Bugár Béla jelenleg Maldív-szigeteki nyaralását tölti – jövő hétre összehívta az Országos Tanácsot. A párt itt dönthet arról, hogy továbbra is kormányban marad-e, vagy sem. Hétfőn Robert Fico kormányfő bilaterális találkozót tervez Bugárral, utána pedig a Koalíciós Tanács is összeül, ahol végleg dönthetnek Kaliňák sorsáról.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SITA/Marek Mrviš

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!