„Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért” – jelszóval vonulnak ma az utcára az emberek Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kišnírová emlékére szervezett megmozdulásokon. A szervezők a bársonyos forradalom óta nem látott tömegdemonstrációkat jósolnak Szlovákia több városában.

 

A rendezvény (remélhetőleg) békés tüntetések sora lesz, amelynek résztvevői a kettős gyilkosság „átlátható és alapos” kivizsgálását követelik. Követelésként egyúttal „új kormányt” akarnak, amelyben nem kapnak helyet korrupt politikusok, akiknél fennáll a szervezett bűnözéssel való összefonódás gyanúja.

 

A Körkép.sk élő hírfolyama véget ért. Percről percre követtük az eseményeket (Cikkünk folyamatosan frissült)


***

 hirdetes_300x300  

 

18:26 – A SME 40 ezer főre becsüli a Pozsonyban összegyűlt tömeg nagyságát.

 

18:24 – Több MKP-s, köztük Berényi József és Samu István is részt vettek a pozsonyi tüntetésen

 

reprofoto/körkép.sk

 

18:23 – Komáromban körülbelül 500-an gyűltek össze a Klapka-téren

 

Komárom, forrás: a Szia Komárom facebook-oldala

 

18:20 – A tüntetés ma is a szlovák himnusz eléneklésével ért véget. Ismét felvillantak a telefonok vakui, melyek szimbolikusan egy-egy égő gyertyát jelképeztek a meggyilkolt pár emlékére.

 

Az emberek némileg nehezményezték, hogy nem tartott tovább a tüntetés. Lassan feloszlik a tömeg. Többen megjegyezték, amit a Körkép.sk helyszíni tudósítója is észlelt, hogy a mobilhálózatok nem bírták a terhelést, nem működött az internet sem.

 

18:14 – Több városban is felolvasták Ján Kuciak testvérének levelét, melyben arra kéri az embereket, hogy legyenek jobbak, és válasszák a békés változtatás útját.

 

Körkép.sk

 

Körkép.sk

 

18:05 – Nagymihályban (Michalovce) körülbelül ezren gyűltek össze tüntetni. A megmozdulás végével lassan feloszlik a tömeg. Poprádban szintén békésen folyt le a tüntetés.

 

18:02 – Róbert Bezák áll a pódiumon Pozsonyban.

 

„Van abban valami szörnyen bibliai, hogy csak a halál provokálja ki belőlünk, hogy itt találkozzunk. Janko, Martinka, ti Szlovákiai hőseivé váltatok”

 

18:01 – Az RTVS számításai szerint körülbelül 30 ezren lehetnek a pozsonyi tüntetésen

 

Pozsony, Körkép.sk

 

Pozsony, Körkép.sk

 

18:00 – Sároseperjes – körülbelül hatezren vonultak ki az utcára

 

Sároseperjesen a Korzár szerint körülbelül 6 ezer fő gyűlt össze, sme.sk

 

17:59 – Zsolnán is az utcára vonultak

 

Zsolna, forrás: aktuality.sk

 

17:52 – Mária Kuciaková, Ján Kuciak féltestvére:

 

„Lélekben mindannyian meghaltunk. Önök miatt állok most itt. Mindannyiuknak szeretnék egy köszönetet mondani. Köszönöm, hogy nem adják fel. Martinkának és Jánnak sem volt mindegy, azt akarták, hogy jobb legyen ez a hely”

 

17:46 – Pozsonyban újra felzeng az „Elég volt Ficoból” és „mondjon le”. Nem marad el a „Börtönbe” jelsző sem. A tömeget néma csendre intik. A pódiumra Mária Kuciaková lép, a meggyilkolt Ján féltestvére

 

17:44 – Nagyszombatban több mint 2500-an vannak: 

 

 

17:43 – Prágában is allforJan: 

 

 

17:40 – Helyszíni fotóink: 

 

 

 

17:33 – Pozsonyban több 10 ezerre becsülik a résztvevők számát. 

 

17:30 – Nyitrán több százan jöttek össze:

 

Fotó: Aktuality.sk

 

17:25 – A pódiumon egy Ausztriába kivándorolt szlovák gondozónő beszél. „Gazdasági migráns vagyok” mondja, hozzátéve, hogy a kormány által hangoztatott történelmileg rekord alacsony munkanélküliségi mutató csak annak köszönhető, hogy ezrek hagyják el az országot, hogy „megéljenek, ne csak túléljenek”. 

 

17:23 – Vladimír Crmoman kitartásra szólította fel a jelenlévőket. Hangsúlyozta, hogy a kormányfő a tanárokkal még csak nem is akart találkozni. Kijelentette, válaszúthoz érkeztünk. A tömeg azt skandálta: „Kitartunk!”

.

17:22 – Besztercebányán is közel 4 ezren lehetnek. Fotó forrása: Denník N (Martin Potančok).

 

 

17:17 – A tüntetés békésen zajlik. A megnyitón elhangzott az „Elég volt Ficóból” rigmus, azóta a tömeg nyugodtan hallgatja a színpadon felszólalókat. A téma minden esetben a kormány kudarcairól szól. Štefan Hríb, a .týždeň főszerkesztője azt mondta, hogy Kuciak meggyilkolása óta eltelt idő alatt túl sok nyilatkozat történt, de túl kevés valódi tett. Élő videó: 

 

 

17:16 – Tüntetés Léván: 

 

 

17:11 – Élővideónk a pozsonyi tüntetésről. 

 

 

17:04 – Hivatalosan még nem kezdődött el a tüntetés a pozsonyi SZNP téren, de már most 5 ezer főre becsülhető a jelenlévők száma. A közösségi oldalakon országszerte 53 ezren jelezték vissza részvételüket a mai rendezvényeken, csak a pozsonyira 22 ezren jelentkeztek be. 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!