Ahogy arról korábban beszámoltunk, szlovákiai és külföldi újságírók együtt dolgoznak a Ján Kuciak utolsó cikkében leleplezett összefüggésekről. A Trend gazdasági hetilap és a konzervatív Postoj napilap közösen Antonino Vadala viselt dolgaiba ásta bele magát.

 

A Postoj szerint Antonino Vadala letartóztatása, amely az olaszországi hatóságok kezdeményezésére történt meg, új távlatokat nyitott az olaszországi szál vizsgálatában. Az olasz ügyészség ugyanis az ’ndrangheta-val ápolt közvetlen kapcsolatai, drogcsempészet és pénzmosás miatt akarja felelősségre vonni.

 

A Vadala ügyében eljáró olasz ügyész szerint a csempészet és a pénzmosás jelentős mértékben Olaszország határain kívül is zajlott, ráadásul az ’ndragheta legális mezőgazdasági ügyletekkel álcázza tevékenységét – például cégeik gyümölcskereskedelmével fedezték a Latin-Amerikából Olaszországba csempészett drogszállítmányokat.

 

 hirdetes_300x300  

Az olasz hatóságok szerint az általuk lefoglalt drogszállítmány egy része Szlovákiába került volna, és itt kellett volna tisztára mosni az piszkos bevételeket is.

 

Trošková, a mindenes

 

A Trend hetilap által nemrég megszerzett dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy Fico egykori (és hivataláról csak ideiglenesen elmondó) asszisztense Mária Trošková korábban olyan cégek nevében is bonyolított nagyösszegű utalásokat, amelyekhez hivatalosan nem volt köze. A közös pont azonban újra Antonino Vadala volt. Az olasz férfihoz tartozó AV-REAL cég egyik utalási bizonylatán szerepel az egykori playmate neve. Az átutalt összeg pedig nem kevesebb, mint 540 ezer euró.

 

Trošková a pénz átutalásakor Vadala egy másik cégével, a közösen vezetett Gia Managementben állt csak hivatalos kapcsolatban. Azt nem tudni, hogy ő maga utalt-e, vagy felhatalmazással rendelkezett az utalás végrehajtására az AV-REAL-tól.

 

A Trend arra is felhívja a figyelmet, hogy az AV-REAL nevű cég szerepelt egy büntetőfeljelentésen is, amely szerint adómanipuláció céljával a cégnek három lakást akartak átadni. Az ügy háttere szerepelt Ján Kuciak meggyilkolt szlovák újságíró utolsó cikkében is.

 

Viliam Jasaň, a kormány biztonsági tanácsának ideiglenesen lemondott elnöke, és Mária Trošková szintén csak ideiglenesen lemondott kormányfői főtanácsadó. Fotó: eTrend.sk

 

Adómanipuláció

 

Egy ekkora összeg azonban már önmagában is „szokatlan pénzmozgásnak” számít. Amennyiben az ilyen összeg nincs reális arányban az ügylet jellegével, akkor a banknak és hatóságoknak ki kell vizsgálniuk az ügyet.

 

A Postoj és a Trend megpróbálta megszólítani a nyilvánosság elől elzárkózó Troškovát, de a Kormányhivatalban azt a választ kapták, hogy Mária Trošková már nem dolgozik ott.

 

Az AV-REAL, amelynek nevében Fico egykori főtanácsadója 2011-ben nagyösszegű utalást hajtott végre, része volt annak a cégláncnak, amelyen keresztül 2011 májusában három lakást akart átfuttatni Vadala egy Antonino Palombi nevű olasz férfivel. Ez utóbbi tulajdonában voltak a lakások. A terv az volt, hogy a hol áfafizető, hol nem áfafizető cégek veszik meg a lakásokat, a lánc végén pedig újra Palombihoz kerülnek az ingatlanok, miközben 80 ezer eurónyi áfavisszaigénylésre tesznek szert, amiből 50-50 százalékban osztoztak volna. Vadala azonban nem tartotta a szavát, Palombi végül lakás és pénz nélkül maradt. Feljelentést tett a rendőrségen, de a nyomozó leállította az ügyet. (Bővebben Kuciak cikkében, magyarul itt olvasható).

 

Antonino Vadala, az Olaszországbólé érkezett, kétes hírű kelet-szlovákiai vállalkozó. Fotó: Postoj.sk

eTrend.sk, Postoj.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!