Sidor Igor egy évvel ezelőtt még a Most-Híd kassai pártfunkcionáriusa volt. 2015-ben ismerkedett meg Antonio Vadalával, és az első tagadó mondatok után kiderült, jóval több közük volt egymáshoz, mint amit Sidor állított.

 

#allforjan. Ján Kuciak utolsó cikkén, amelyet a meggyilkolt oknyomozó újságírónak már nem sikerült befejeznie, nemzetközi csapat dolgozik. A projektben részt vesz az Aktuality.sk portál, a SME napilap, a Denník N napilap, a Nový Čas, a Hospodárske Noviny, a Postoj konzervatív napilap, a TREND gazdasági hetilap, a Markíza televízió, a JOJ televízió, az Fair Play Szövetség, a Český rozhlas, a svájci Blic lap, a lengyel Onet portál és a német Die Welt. Az olasz vállalkozó, A. Vadala és Sidor Igor regionális politikus kapcsolatának hátterét a TREND tárta fel.

 

A Most-Híd egykori parlamenti képviselője egy évvel ezelőtt hagyta ott Bugár Béla pártját, hogy saját pártot alapítson. Jelenleg regionális politikusként tevékenykedik. A Šport do Košíc a na východ nevű mozgalom vezetője, amit az olasz vállalkozóval, Antonino Vadalával összefüggésben említenek.

 

 hirdetes_300x300  

Sidor mindent tagad

 

Igor Sidor az újságíróknak eddig azt állította, hogy sosem vállalkozott Antonino Vadalával és egy esetet leszámítva – amikor az olasz érdeklődött az egyik irodaházának megvételéről – sosem volt vele semmilyen közös ügye. Azonban a horvát nyilvántartás szerint közösen alapították meg a balkáni Hvar Sport Resort vállalatot.

 

A cégjegyzéki kivonatot az Oknyomozó Újságírás Cseh Központja (České centrum pre investigatívnu žurnalistiku) bocsátotta a TREND rendelkezésére. Ez a központ volt az, amelyik együtt dolgozott Ján Kuciakkal az utolsó cikkén. Az írás Antonino Vadaláról és a többi, Kelet-Szlovákiában élő olasz maffiáról szólt, akik összeköttetésben álltak a ‘Ndrangheta maffia kalábriai csoportjával. Ha mindez még nem lenne elég, Kuciak írásából az is kiderült, hogy az olasz maffiák kapcsolatot ápoltak a magas pozíciójú és a regionális politikusokkal, mindemellett az állami hivatalokban is megvoltak a beépített embereik.

 

A horvát dokumentumok szerint Igor Sidor és Antonino Vadala volt annak a horvátországi Hvar Sport Resort vállalatnak a tulajdonosa, amelyik turizmussal, üdülési szolgáltatásokkal és a hajószállítással foglalkozott. Antonino Vadala 2017 márciusáig szerepelt a cég tulajdonosai között, jelenleg már csak Igor Sidor az egyedüli tulajdonos.

 

Vadala úrral együtt 2016-ban alapítottuk ezt a vállalatot tőkebefektetés céljából“ – állította Igor Sidor a TREND-hez eljuttatott állásfoglalásában. Sidor elmondása szerint végül az olasz egyetlen centet sem adott, ezért az együttműködést befejezték. „A vállalatnak a mai napig nem volt semmilyen forgalma és vállalkozói tevékenysége sem Horvátországban, sem Szlovákiában“ – állítja Sidor.

 

Mint kiderült, a regionális politikus ugyanazon a néven – Hvar Sport Resort – egy üdülőközpontot működtet a szigeten. A weboldalon elérhető információkból az is kiderül, hogy egy magas minőségű, a szlovákiaiak által is kedvelt üdülőközpontról van szó. „A sziget fekvésének, egyediségének és magánjellegének köszönhetően több ismert szlovákiai vendég is meglátogatta a létesítményt” – írja az internetes oldal. A szlovákiai vendégek között említik többek között Martin Nikodýmet, a Drišľak együttest és a Twins énekesnőit.

 

Igor Sidor azt állítja, hogy az üdülőközpont száz százalékos tulajdonosa az a Sidor vállalat, amit Horvátországban alapítottak. Elmondása szerint Antonino Vadalának a létező létesítményhez semmi köze sincs. Az új projektnek – amit közösen szerettek volna elindítani – az lett volna a célja, hogy az üdülőközpont turisztikai bizniszét növelje, de végül nem lett belőle semmi.

 

Igor Sidor (Fotó: SITA)

 

Kuciak: Ő Vadala új szövetségese

 

Antonino Vadala jelenleg börtönben van annak az elfogatóparancsnak köszönhetően, amit a velencei bíróság adott ki ellene kokaincsempészet miatt. Emellett a múltból szintén ismertek Vadala azon kapcsolatai, amelyet a volt kormányfő, Robert Fico asszisztensével, Mária Troškovával és a smeres Viliam Jasaňnyal tartott fenn.

 

A meggyilkolt Ján Kuciak, aki a témával foglalkozott, a Vadala-féle üzleti társaságokhoz az alábbi megjegyzést írta: „Ha probléma akadt a vállalatokkal, akkor átköltöztették őket a kassai Podnikateľaká utcai címre, amely Vadal új szövetségesének, Igor Sidornak a tulajdonában áll”. Ján Kuciak jegyzetfüzetét az Aktuality.sk bocsátotta a TREND rendelkezésére.

 

Antonino Vadala AV-Real elnevezésű vállalatát Nagyszombatból a Kuciak által megjelölt címre helyezték át. Az épület Igor Sidor tulajdonában áll, és itt székel a Sidor-Holding is. A Plus 7 dní napilapnak – amelyik már foglalkozott ezzel a bérlei kapcsolattal – Igor Sidor letagadta, hogy bármiféle közeli kapcsolatban lenne az olasszal.

 

A TREND-nek azt ismételgette, hogy Antonino Vadalát 2015-ben ismerte meg, amikor az olasz érdeklődést mutatott Sidor Podnikateľská utcai irodaházának megvétele iránt. Sidor elmondása szerint Vadala hónapokon át azzal nyugtatgatta, hogy banki hitelt próbál szerezni ahhoz, hogy az épületet meg tudja vásárolni. Mivel az ügyben semmi lépés nem történt, Vadala pedig nem fizette a bért, ezért Igor Sidor az irodaház egy részét eladta egy másik érdeklődőnek.

 

Fotó: TASR/František Iván

 

A Most-Hídból a kassai Športba

 

Igor Sidor 2012-ig a Most-Híd kerületi alelnökeként tevékenykedett. Miután távozott a pártból megalapította a Šport do Košíc a na východ regionális pártját, ami a megyei válaszátok során néhány képviselői széket is megszerzett. Igor Sidor a múltban ismételten a smeres Richard Rašit támogatta a polgármesteri poszt betöltésére. Mindemellett Igor Sidor tavaly nyáron kénytelen volt feladni városi képviselői mandátumát, mert alkoholos befolyásoltság alatt vezetett.

 

Kassa megye képviselője, Milan Potocký (OĽaNO) a regionális Košice Dnes című napilapnak azt nyilatkozta, hogy januárban egy nagymihályi kávézóban találkozott Antonino Vadalával. Potocký elmondása szerint Vadala arról faggatta, hogy megpályázza-e a nagymihányi polgármesteri széket, vagy a Smer ellen megy-e. A beszélgetés során a Šport do Košíc a na východ párt is szóba jött. „Azt mondta nekem, hogy az a párt az ő tulajdonában áll, és egy koalíció kialakítását fontolgatja az önkormányzati választások során“ – emlékezett vissza Potocký.

 

Igor Sidor ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy Antonino Vadala csupán a párt szimpatizánsa. „Sosem volt tagja az elnökségnek, emellett se mandátuma, se hatalma nem volt a párt képviseletére. Ezért teljes mértékben elhatárolódom azoktól az információktól, miszerint bármiféle koalíciót akart, illetve akar kialakítani“ – zárta Sidor.

 

Trend.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Igor Sidor/SITA

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!