Megkezdődött a parlament pénteki ülése, melynek elején rögtön titkos szavazással döntöttek az új képviselők bizottságokba való besorolásáról, majd Peter Pellegrini bizalmat kér kormányának.

 

Frissítve 13:07

 

Robert Fico az utolsó sorban nem messze Robert Kaliňáktól foglal helyet. Közöttük ül Ľubomír Vážny.

 

 hirdetes_300x300  

Az új kormány már ma kéri a parlamenti képviselők bizalmát. Az ellenzék egy része már tegnap jelezte, hogy nem támogatják Pellegrini kormányát. Marek Maďarič (Smer) volt kultuszminiszter, aki szintén a képviselők között foglal helyet, úgy nyilatkozott, hogy az ő támogatására számíthat Pellegrini, azonban, ha az ellenzék bármikor egy jó törvényjavaslattal áll majd elő, azt ugyanúgy támogatni fogja.

 

„Az én döntésemnél két fontos érv kapott helyett. Tegnap az elnök úr kinevezte a kormányt, de nem a hagyományos formában, mivel az első javaslatot nem fogadta el és kieszközölte a belügyminiszteri poszton a cserét. Az, hogy a kormányt kinevezte, úgy értelmezem, hogy jóváhagyta.”

 

mondta Maďarič.

 

„Esélyt adok a kormánynak“ – folytatta, majd hozzátette, hogy figyelni fogja, miként fognak dolgozni, és kiemelte, hogy számára fontos, hogy az RTVS függetlenségét erősíteni vagy gyengíteni fogják-e.

 

„Jó lépés lenne, ha a kultusz-miniszterasszony felszólítani az RTVS-t, hogy újra foglalkozzon oknyomozással“

 

Maďarič szerint annak kontextusában, hogy épp egy oknyomozó újságírót gyilkoltak meg, ez jelzésértékű lenne.

 

Személyi változások

 

Még mielőtt a parlament szavazna az új kormányról, néhány személyi változásra is sor kerül. A Mandátumvizsgáló ás Mentelmi Bizottság élére Juraj Blanár (Smer) került, aki Richard Rašit váltja a poszton. A Külügyi Bizottságot František Šebej távozása után Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) veszi át.

 

Robert Fico ex-kormányfő a parlament Gazdasági Bizottságának tagja lesz, Robert Kaliňák volt belügyminiszter pedig az Alkotmányügyi Bizottságban fog dolgozni.

 

Lucia Žitňanská egykori igazságügyi miniszter az Emberjogi Bizottságban és a Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő parlamenti bizottságban is helyet kapott.

 

A változásokat a parlament már meg is szavazta.

 

Új arcok a képviselők között

 

Pénteken ketten tették le a képviselői esküt, mégpedig Mária Janíková (Smer-SD) és Balódi László (Most-Híd).

 

Gál Gábor helyére a Most-Híd frakciójának élén Bastrnák Tibor került.

 


 

Röviddel fél 11 előtt visszavonultak az egyes bizottságok tagjai, hogy áttárgyalják Pellegriniék kormánynyilatkozatát. Robert Fico, aki a Gazdasági Bizottság tagja lett, egyből ki is hagyja a bizottság első ülését. A parlamenti ülésnek 13 órakor kellett volna folytatódnia, azonban egy aktivista feltehetőleg lisztet szórt ki a parlament bejárata elé. Most a tűzoltók és a rendőrök is a helyszínen vannak, a képviselőket pedig nem engedik sem be, sem ki az épületből, amíg nem tisztázzák, hogy a kiszórt fehér por ártalmatlan.

 

fotó: dennikn.sk

 

cikkünket frissítjük

 

Körkép.sk

Nyitókép:

Megosztás:
Címkék: Főoldal

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!