Ahogy arról tegnap a Körkép.sk is beszámolt, nagy mennyiségű fát vágtak ki Dunacsúny és Doborgaz közt a Duna öreg medrében. A fakivágást a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) azzal indokolja, hogy árvízvédelmi tevékenységről van szó. A környezetvédők mást mondanak, szerintük megint egy politikai kötődésű bizniszről van szó, amelyben hőerőművek érdekeltek.

 

Az SVP „botrányos húzására” a Dunaliget Tájvédelmi Terület Felügyeletének (Správa CHKO Dunajské luhy) pozsonyi részlege hívta fel a figyelmet. A környezetvédők az interneten közzétett nyilatkozatukban úgy fogalmaztak:

 

„A Duna öreg medrében történt szándékos vízszintcsökkentés kapcsán büntetőfeljelentést tettünk. Hogy a nehézipar faanyaghoz juthasson, egyszerűen elzárták a Dunát”

 

Hozzátették, hogy az eljárás eredményeképpen a szárazon maradt területen halak tömegei pusztultak el, mivel az SVP nem tartotta be az ilyenkor előírt minimális vízmennyiség fenntartását a mederben.

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: Dromedar.sk

 

Az SVP szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert a Bős-Nagymarosi vízlépcső szlovákiai és magyarországi oldalán is karbantartási munkálatok vannak készülőben.

 

„Ebből az okból szükség lesz a Duna vizét részben az öreg mederbe vezetni. Ha nem vágtuk volna ki a fákat, akkor a meder kapacitása esetleg nem lett volna elegendő, és így veszélybe kerülhettek volna a lakosok illetve a vagyonuk”

 

magyarázta Pavol Machava, az SVP szóvivője.

 

A CHKO Dunajské luhy helyszíni fotója. Forrás: Facebook

 

Más véleményen van azonban Michal Deraj az Állami Természetvédelem szervezetétől, aki szerint az SVP az Állami Természetvédelmi Szervezet és a Dunaliget Tájvédelmi Felügyelet jóváhagyása nélkül vágta ki a fákat. Deraj kiemelte, hogy az európai kiemelt fontosságú Dunaliget, a Védett Dunaligeti Madárterület része. Saját elképzelésük szerint megint egy politikusokhoz köthető üzletről van szó:

 

„Az árvízvédelemmel és a karbantartási munkálatokkal leplezik a fával kapcsolatos bizniszt, amire a biomasszaerőművekben érdekelt vállalatoknak van szükségük, amelyek nyilván politikusokhoz köthetők. Az SVP a Duna-mederbeni munkálatok bejelentésével ’biztosítja a fakivágást’. Az SPV központjának és kirendeltségeinek élén is politikusok által kinevezett személyek ülnek”

 

Egyes környezetvédők azt sem tartják kizártnak, hogy a fakivágások csak az első lépés a kis vízerőművek rendszerének kiépítéséhez, amely ellen a zöldek már hosszú ideje tiltakoznak más folyók esetében. Ezt az elképzelést azonban az SVP tagadja, Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter szóvivőjén keresztül pedig közölte, hogy a minisztérium nem tud ilyen szándékról.

 

Solymosék ugyanakkor értesítették a Környezetvédelmi Felügyeletet, hogy vizsgálják ki az ügyet.

 

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter is elutasította a kis erőművekre vonatkozó állítólagos terveket. Facebook-bejegyzésében azt írta:

 

„A minisztérium határozottan elutasítja azon spekulációkat, melyek az utóbbi napokban megjelentek a médiában a Duna régi medrében építendő erőművekről. A szóban forgó tanulmány a minisztérium részére készült belső használatra. A tanulmány a Duna-meder hajózhatóságát taglalta, arra az esetre, ha a bősi vízerőmű elromlana.”

 

fogalmazott.

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: dnesky.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!