Május 5-én, szombaton lett volna a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová esküvője. Május 4-én, pénteken – az esküvő előestéjén – „Tisztességes Szlovákiáért – az esküvő előestéje“ címmel országszerte megmozdulásokat szerveztek. 

 

A pénteki pozsonyi tüntetés 16:30 órakor kezdődött az RTVS székháza előtt, majd a tüntetők innen vonulnak át az SzNF térre, ahol 17 órától kezdődtek a felszólalások.

 

Az SzNF téren összesereglett 25–30 ezres tüntető tömeg annak a bizonyítéka, hogy az emberek továbbra is elégedetlenek az országban dúló helyzettel.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: TASR

 

Fotó: SME – GABRIEL KUCHTA

 

Már kilenc hete annak, hogy meggyilkolták Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát“ – mondta a tüntetés elején az egyik szervező, Juraj Šeliga, majd a színpadon a háttérből felhangzott Jaromír Nohavica Sarajevo című dala, amelyet Ján és Martina az esküvői dalának választott.

 

Fotó: Körkép.sk/KZS

 

Fotó: Körkép.sk/KZS

 

Fotó: TASR

 

Fotó: TASR

 

A pozsonyi megmozduláson a szervezők az RTVS-ben uralkodó helyzettel kapcsolatban is nyilatkoztak.

 

„Az államhatalom közvetlenül védi azokat, akik törvénytelenséget követnek el. Ne engedjük, hogy a hatalmon lévő arrogáns emberek cinikusan az arcunkba nevessenek. Ne engedjük, hogy az RTVS újságíróit azért dobják ki a munkahelyükről, mert az igazat akarják kimondani és leírni, a normalizációs módszereket pedig el akarják utasítani”

 

– mondta Zuzana Kronerová színésznő.

 

Fotó: David Ištok/Aktuality.sk

 

Fotó: David Ištok/Aktuality.sk

 

Fotó: David Ištok/Aktuality.sk

 

A szervezők felszólították a résztvevőket arra, hogy vegyenek részt a holnapi gergelylakai koncerten, s írják alá az előrehozott választásokkal kapcsolatos referendumot.

 

„Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk kiállni a szabad Szlovákiáért”

 

– mondta Kristína Farská szervező.

 

Aktuality.sk/Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!