Jaromír Čižnár főügyész mai sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság nyomozásában „jelentős lépést tettek előre”, egyúttal megerősítette, hogy a gyilkos elsőszámú célpontja Ján Kuciak oknyomozó újságíró volt.

 

Čižnár kizárta annak lehetőségét, hogy Martina Kušnírová lett volna a célpont.

 

„A szerencsétlenül járt lány rosszkor volt rossz helyen. (…) A gyilkosságot fel kell deríteni, hogy egy ilyen szörnyűség ne történhessen meg újra”

 

fogalmazott.

 hirdetes_300x300  

 

Beszélt arról is, hogy a múlt héten megtartotta első közös találkozóját a nemrég felállított nemzetközi nyomozócsoport, amely a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság felderítésében segédkezik. A létrehozásról szóló nyilatkozatot április közepén írták alá. Hogy mi tartott ilyen sokáig? Čižnár szerint egy ilyen csoport létrehozása standard körülmények között 3-6 hónapig is letarthat. Az együttműködésről szóló szerződés egy évre szól.

 

A sajtótájékoztatót az ügyészség Ján Kuciak utolsó cikkében felmerült törvénysértések kivizsgálása kapcsán hívták össze. Mint kiderült, 56 esetben zajlott nyomozás az olasz maffia kelet-szlovákiai tevékenységével kapcsolatban. Ezek azok az ügyek voltak, amelyekre Ján Kuciak hívta fel a figyelmet posztumusz megjelent cikkében.

 

Kuciak utolsó cikkéből 56 esetet vizsgáltak ki

 

Az 56 esetből 8-ban eseti, egyben eljárásbeli hibát vétettek. Példaként elmondta, hogy az egyik gyanúsított nem fizette be a vámot, majd azt vallotta, hogy nem tudta, hogy kell – pedig rendszeresen bonyolított külkereskedelmet. Ennek ellenére a hatóságok leállították a büntetőeljárást.

 

„Nincs mire büszkének lennünk” – jegyezte meg.

 

„Az egyik ügyész lemondott posztjáról, a másik esetében javasoltuk a visszahívását” – mondta, de konkrét neveket nem árult el. Azt azonban igen, hogy több kerületi ügyész is kötődhet kelet-szlovákiai vállalkozókhoz.

 

A Grófasszonyként is ismert Ľubica Roškováról egyelőre nem tudta megmondani, hogy kihallgatták-e, de szerinte „csak idő kérdése a büntetőeljárás megkezdése”. Rošková agrártámogatásokkal kapcsolatos csalások miatt keveredett gyanúba. Az általa vezetett cég lebetonozott vidéki reptérre is vett fel támogatást a PPA-tól.

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!