A Focus közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint továbbra is Andrej Kiska a legmegbízhatóbb politikus Szlovákiában. Pontosabban: a legkevésbé megbízhatatlan. A felmérésben szereplő vezető politikusok egyikénél sem nagyobb az őket megbízhatónak tartók aránya azoknál, akik megbízhatatlannak tartják őket.

 

Andrej Kiskában a megkérdezettek 46,2 százaléka bízik meg teljesen (15,2 %) vagy bízik meg inkább (31%). Jócskán lemaradva a második a sorban Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a maga 34,7 százalékával. Harmadik az SNS vezére, Andrej Danko 31,2 százalékkal.

 

Robert Fico csak a hetedik helyen végzett 23,1 százalékkal, Richard Sulík, Bugár Béla és Boris Kollár is megelőzi. A Smer elnökét ráadásul a 8 vizsgált párt közül négynek a választói tartják a legmegbízhatatlanabbnak.

 

 hirdetes_810x300  

Bugár Béla vesszőfutása

 

A Most-Híd elnökét a megkérdezettek 25,9 százaléka tartja a legmegbízhatóbb politikusnak, ráadásul 43,4 százalék egyáltalán nem, 27,9 százaléka pedig inkább nem bízik benne.

 

A pártszavazók körében a Most-Híd választói továbbra is kitartanak pártelnökük mellett 94 százalékuk bízik Bugárban. A koalíciós partnereknél azonban már csak a negyedik helyre szorult vissza. Sőt, az egykori szövetséges KDH szavazóinál már csak 11 százalék tartja megbízhatónak.

 

Az elmúlt négy évben Bugár renoméja jelentősen megkopott. 2014 decemberében még 40 százalék bízott benne, majd a 2016-os parlamenti választásokat követő vitatott kormányalakítás után a koalíció stabilitásával egyenes arányban zuhant meg a róla alkotott kép. 2016 szeptemberében 38 százalék, 2017 januárjában 29 százalék, most pedig 26 százalék bízik benne (a teljes adatsort lásd a táblázatban).

 

Forrás: Focus-research.sk

 

Kiábrándultság

 

A felmérés adatai rendkívül szemléletesen mutatják, mennyire megosztott a szlovákiai társadalom. A felmérésben szereplő vezető politikusok egyikénél sem nagyobb az őket megbízhatónak tartók aránya azoknál, akik megbízhatatlannak tartják őket. A legtöbben csak saját pártjuk választói bizalmát élvezik, igaz, ott kiemelkedően magas értékben.

 

 

Az MKP elnöke, Menyhárt József nem került bele a felmérésbe. A Focus ugyanis azokat a közjogi méltóságokat illetve pártok elnökeit mérte, melyek hosszú idő óta átlépik az öt százalékos parlamenti küszöböt.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!