Új munkaszüneti nap kerül a naptárba, legalábbis egy alkalomra – döntött a kormány. A szlovák nemzetiek „határozott ellenkezése” ellenére a kormány ma elfogadta egy egyszeri munkaszüneti nap beiktatását.

 

Október 30-ra államünnepet rendelt el a kabinet annak emlékére, hogy száz évvel ezelőtt, 1918. október 30-án született meg Túrócszentmártonban a Szlovák Nemzet Memoranduma. Az egyszeri ünnepről szóló javaslatot Peter Pellegrini (Smer) kormányfő terjesztette be.

 

A memorandum a nemzetek önrendelkezési jogára hivatkozva az önálló Cseh-szlovákia létrehozását követelte. A Szlovák nemzetiek – meglepő módon – tiltakoztak a javaslat ellen. Ők látszólag osztoztak a munkáltatók aggodalmaival, hogy a rendkívüli munkaszüneti nap bevezetése precedenst teremt.

 

 hirdetes_300x300  

„A Szlovák Köztársaság két államünneppel rendelkezik, amely a újkori szlovák történelemre utal. Ez a Szlovák Köztársaság megalapításának és a szlovák alkotmány ünnepe. Ezt a két államünnepet elegendőnek tekintjük. A túrócszentmártoni memorandum évfordulója emléknap, és ez így szerintünk szintén elegendő”

 

közölte az SNS közleményében.

 

A dolog érdekessége, hogy a koalíciós partnereknek végül csak sikerült lenyomni a torkán a javaslatot. Olyannyira, hogy azt a parlamentben Martina Lubyová SNS-es oktatási miniszter fogja bemutatni.

 

Térképre tették, hány munkaszüneti nap van Európa országaiban. Szlovákia ott van az élbolyban

 

Szlovákia rendelkezik egyébként az egyik legtöbb munkaszüneti nappal Európában. Jakub Marián térképe szerint Szlovákiában átlagban 15 munkaszüneti nap van egy évben. Ez egy átlagos szám, mivel az alábbi térkép szerkesztője figyelembe vette, mennyi államünnep esik hétvégére az adott országokban. Így Szlovákiát csak Svájc és Macedónia előzi meg, ők sem mindig.

 

A legkevesebb munkaszüneti nap Nagy-Britanniában van, ott az államünnepeken is kell dolgozni, ám ott másképp kárpótolják a munkásokat: egy évben 28 napnyi szabadságuk van a briteknek, ami a legmagasabb az EU-ban.

 

 

Körkép.sk, TA3.com

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!