Már nem csak Marek Maďarič (Smer-SD) volt kultuszminiszter szavaz alkalomadtán az ellenzékkel. Ma beállt a sorba Lucia Žitňanská (Most-Híd) volt igazságügyi miniszter is.

 

Mind a ketten támogatták azt a részben független képviselőktől származó törvényjavaslatot, amely nagyobb védelmet biztosítana az újságírók és a média számára.

 

A javaslatot független képviselők valamint a parlamenten kívüli, nemrégiben alakult SPOLU mozgalom parlamentben ülő tagjai, Miroslav Beblavý és Viera Dubačová terjesztették elő. A javaslat egyik részét még Peter Kresák is támogatta.

 

 hirdetes_300x300  

Némileg érdekes, hogy a koalíciós hármason kívül a törvényjavaslat ellen szavaztak Kotlebáék is, így Beblavýék nem jártak sikerrel.

 

„A karhatalom továbbra is keményfejűen elutasítja a konstruktív fellépést az alapvető fontosságú események kapcsán, amelyek az elmúlt hónapokban játszódtak le a társadalmunkban. Örülök, hogy ennek a kormánynak a két legelismertebb volt minisztere odaálltak a SPOLU javaslata mögé”

 

nyilatkozta Beblavý a szavazás után.

 

Lucia Žitňanská az Aktuality.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy a liberális demokrácia megköveteli a működő jogvédő intézményeket, ahogy a független újságírást is.

 

„Mind a kettő fontos téma ma, amelyek megérdemlik a támogatást, bárki is nyissa meg őket (a témákat – a szerk. megj.)”

 

mondta a most-hidas volt miniszterasszony.

 

Žitňanská és Maďarič mind a ketten jelezték lemondásuk után, hogy képviselőként szabadabban fognak eljárni, saját belátásuk és lelkiismeretük szerint fognak szavazni.

 

A volt kultuszminiszter ráadásul odáig ment, hogy a parlament júniusi ülésén Martin Poliačikkal (független, egyébként Progresívne Slovensko) közösen nyújt be törvényjavaslatot az RTVS igazgatóválasztásával kapcsolatban.

 

Mit szól mindehhez Bugár?

 

Lucia Žitňanská, a Most-Híd alelnöke már elmondta, hogy nem tervezi folytatni a politikát, ezért a parlamentben nagyobb „szabadsága” van.idézi Bugár Béla szavait a Hospodárske Noviny gazdasági napilap internetes kiadása.

 

Bugár azt is kifejtette, hogy éppen ezért a jövőben is lehet számolni azzal, hogy hasonlóképpen fog szavazni a volt igazságügyi miniszter.

 

Robert Fico (Smer-SD) parlamenti képviselő, a párt frakcióvezetője egyelőre nem nyilatkozott Marek Maďaričcsal kapcsolatban.

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!