Zajlik a Most-Híd 10. közgyűlése. Bugár Béla pártelnök nyitóbeszéde már elhangzott. Ma kiderül, hogy Bugár jelölteti-e magát köztársasági elnöknek.

 

15:40 – Bugár Béla indul a jövő évi államfőválasztáson. A közgyűlés egyöntetűen Bugár jelölése mellett döntött.

 

Meggyőződésünk, hogy megérett az idő arra, hogy a köztársasági elnök székéért a nemzetiségi kisebbség jelöltje is esélyesként küzdjön meg. Bugár Béla az együttműködés értékeit, a toleranciát, valamint a kompromisszumkötési készséget képviseli. Ezek a tulajdonságok ma hiánycikknek számítanak“ – hangsúlyozta a jelöltválasztást a párt alelnöke, Solymos László.

 

 hirdetes_300x300  

Bugár elmondása szerint alapos átgondolás után döntött úgy, hogy bekapcsolódik az államfői posztért indított harcba.

 

Meg vagyok róla győződve, hogy ha a társadalom olyan mértékben megosztott, mint manapság, akkor még soha nem volt olyan fontos, mint most, hogy a köztársasági elnök olyan ember legyen, aki a viták fölött tud állni“  mondta Bugár Béla.

 

Bugár reális célokkal akar harcba indulni, melyek teljesítése nélkülözhetetlen lenne ahhoz, hogy Szlovákia pozíciója megerősödjön a demokratikus világban.

 

Győzelme esetén mindenkit képviselni szeretne az országban: „Szlovákia összes állampolgárának elnöke akarok lenni: szlovákoké, magyaroké, ruszinoké, romáké, sikeres és kevésbé sikeres embereké, fiataloké és öregeké, városiaké és falusiaké.“

 

12:28 – Bugár Béla marad a Most-Híd pártelnöke a következő négy évre is. A vegyespárt közgyűlése úgy választotta meg, hogy nem volt kihívója. Alelnöki tisztségükbe újraválasztották Solymos Lászlót, Ravasz Ábelt és Ivan Švejnát. Lucia Žitňanskát Peter Antal váltotta a negyedik alelnöki poszton.

 

10:44 – Érsek Árpád nem támogatja Bugár jelölését. A Hospodárské Noviny kérdésére, hogy támogatja-e a pártelnök jelölését röviden annyit mondott: „Nem”. (HNonline.sk)

 

10:20 – A sajtó munkatársait kiküldték a teremből, a tárgyalásokat zárt ajtók mögött folytatja a közgyűlés.

 

Bugár Béla beszédében kijelentette: „A kormány megbuktatása nem lehet cél. De a válságok előidézése sem. Nem azért vagyunk itt, hogy színvonalon aluli színpadi mutatványokat végezzünk”.

 

10:02 – Bugár az államfőválasztásról: Kívánom, hogy a pártnak legyen saját jelöltje.

 

„Az az elképzelés, hogy 2019-ben a legnagyobb kisebbség képviselője meghatározó módon jelen legyen nemcsak hízelgő, de fontos is. És nemcsak a kisebbség szempontjából, de össz-szlovákiai szempontból is”

 

9:58 – A Most-Híd elnöke a párt mögött álló „nehéz időszakról” beszélt, de a KuciakKušnírová-gyilkosságot is érintette. Ezután áttért a párt sikereire.

 


 

 

A TASR hírügynökségnek Lucia Žitňanská korábbi vegyespárti igazságügyi miniszter még a közgyűlés előtt megerősítette, hogy lemond a párt alelnöki tisztségéről.

 

„Többet akarok foglalkozni a saját szakmai tevékenységemmel, és lassan kivonom magam a politikából. Az én szempontomból ez egy logikus következtetés, mivel már nem áll szándékomban jelöltetni magam a kvöetkező parlamenti választásokon“

 

nyilatkozta. Párttagságát egelőre nem adja vissza, és a most-hidas frakcióból sem lép ki.

 

Várhatóan Žitňanská utódja az alelnöki tisztségben Peter Antal lesz.

 

Cikkünket frissítjük.

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!