A gazdatüntetés második napján Andrej Danko fogadja a gazdákat délután 13:00-kor. Tegnap a több mint 100 száz traktorral a fővárosban tüntető, az ország minden részéből oda érkező gazdák hiába követeltek találkozót Peter Pellegrini, a smeres kormányfő áthárította a dolgot Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszterasszonyra. Ám ő nem akart vagy nem mert kiállni a gazdák elé, csupán pár „delegálttal” lett volna hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni. 

 

Előzmények

 

A gazdák végül faképnél hagyták a miniszterasszonyt, aki csak szóvivőjén keresztül volt hajlandó kommunikálni velük. Felháborodásuk jogos volt: miután a rendőrök nem engedték őket traktorokkal a minisztérium épületéhez vonulni, öt traktorral illetve gyalogosan indultak a találkozóra – egy órát rótták az utcákat, és végül Matečná nem mert eléjük állni.

 

 hirdetes_810x300  

Peter Pellegrini ma a Visegrádi Négyek találkozóján vesz részt. A V4 képviselői Sebastian Kurz osztrák kancellárral tárgyalnak, a fő téma a migráció és a közös határvédelem lesz.

 

Andrej Danko (SNS) házelnök fogadja ugyan a gazdákat, ám korábban kijelentette, hogy nem látja okát a miniszterasszony visszahívásának.

 

 

A gazdák sérelmeik között említik azt a tavaly életbe léptetett törvényt, amely a nagy földtulajdonosokat, szövetkezeteket hozza helyzetbe, és a bérelt földeket elvehetik tőlük. A Matečnával meghiúsult tegnapi találkozó utáni sajtótájékoztatón a gazdák egyértelműen kijelentették: ők képesek ellátni ezt az országot élelmiszerrel, ha engedik őket boldogulni. Feltették a kérdést: miért nem látni a több tízezer hektáron gazdálkodó nagyvállalatok termékeit az üzletek polcain? Ők vajon kinek termelnek?

 


Cikkünk folyamatosan frissül

 

19.00 – Matečná felszólította a gazdákat, hogy hozzák nyilvánosságra azt a memorandumot, amiben a kéréseik szerepelnek.

 

A miniszter asszony állítása szerint a gazdák saját maguk sem képviselnek egységes álláspontot a követeléseikkel kapcsolatban. Mindemellett ismét a gazdák szemére vetette, hogy nem ismerik a törvényt, hiszen úgy követelnek törvénymódosítást, hogy az nem is létezik.

 

Ezzel szemben az Élő Vidék Gazda Platform cáfolta Matečná állítását, hogy nem lennének egységesek követeléseiket illetően. Ennek alátámasztására május 31-i tárgyalásukat hozták fel a mezőgazdasági minisztériumban, melyen a magyar gazdák mellett az árvai gazdák és az agrártárca vezetöse, valamint az SNS parlamenti képviselői is részt vettek. Ezen a találkozón a gazdák személyesen Matečnának adták át prioritásaikat. A Körképnek sikerült megszerezni magát a dokumetumot is:

 

Cieľ: Dosiahnuť rovnaké podmienky na podnikanie v poľnohospodárstve

 

  1. Ponechať súčasné užívacie pomery náhradných pozemkov, ktoré boli vytýčené za pôvodné pozemky do schválenia resp. vykonania pozemkových úprav, tak ako to bolo v rokoch 1992-2007, kedy boli vydané rozhodnutia pozemkovým úradom na základe zákona č. 330/1991 Zb. v znení neskorších predpisov a boli schválené podľa § 15 ods. 2 zákona.
  • 12b zákona č. 504/2003 Zb. rozšíriť o vydanie rozhodnutí v prípade, že náhradný pozemok zmenil majiteľa (dedičstvo, kúpno-predajná zmluva, darovacia zmluva). Veľa žiadosti už bolo podaných v tomto zmysle – ostatným umožniť podať žiadosť napr. do 31.12.2018 alebo do 31. 1. 2019.

Zrušiť § 12 b ods. 1 bod b  – výmaz podniky z obchodného registra ( čiže aby privatizácia bývalého podniku nemala vplyv na platnosť rozhodnutí o náhradných pozemkoch) , a § 12 b ods. d –  prevod a prechod vlastníctva pozemku.

  1. Náhradné pozemky po 1. 1. 2008 boli vydané na základe dohody medzi nájomcom a majiteľom pozemku s vyhotovením vytyčovacích výkresov bez účasti Pozemkových úradov -riešiť podobne, ako náhradné pozemky do 31.12.2007
  2. Vydávanie pozemkov podľa §12 a) zákona 504/2003 Zb. riešiť cez Pozemkové úrady a nie cez nájomcu poľnohospodárskeho pozemku pri dodržaní výpovednej lehoty, čiže žiadosti podávať hneď na Pozemkový úrad a nie po 60 dňoch ak si nájomca nesplní povinnosť uzavrieť s doterajším prenajímateľom podnájomnú zmluvu.

Z toho vyplýva zrušiť § 12 a) bod 9b (žiadosť o uzatvorenie podnájomnej zmluvy preukázateľne  doručenú nájomcovi)

  1. Zjednodušiť pridelenie pôdy mladým (malým) začínajúcim farmárom a to tak, aby podmienky nemali sťažujúce a diskriminačné.

 

Matečná szerint az ún. kassai felhívást teljesítették – mondta ezt Andrej Danko azon felhívására, aki azt kérte Matečnától, hozza nyilvánosságra milyen mértékben teljesítették a felhívás egyes pontjait. Elmondása szerint a további kérések megbeszélésre szorulnak.

 

17.55 Peter Pellegrini kormányfő máshogy képzeli el a gazdákkal való találkozót. Az első júliusi hétvégén szeretne velük találkozni az ország keleti részén.

 

„Megpróbálok velük egy olyan konkrét kis farmon találkozni, ahol ténylegesen vállalkoznak. Vagy egy konkrét mezőn vagy földön, ahol dolgoznak. Amennyiben addig nem kapnak biztosítékot arról, hogy a felhívásban szereplő követeléseiket valóban teljesíteni fogják, akkor ott megtárgyalhatjuk ezeket a dolgokat.

 

– mondta a kormányfő.

 

17.15  A gazdák kijelentették, hogy holnap répát fognak osztogatni a fővárosban azért, hogy az emberek megtudják, milyen íze van egy hazai földben termesztett mezőgazdasági növénynek.

 

Kétezer csomag répát hoztunk“ – mondta a tüntető gazdák képviselője, Patrik Magdoško, majd hozzátette, hogy csallóközi répáról van szó, melyet a holnapi „Tisztességes Szlovákiáért“ tüntetés keretén belül fognak szétosztani.

 

A gazdák megígérték, hogy holnap a 17.00 órára tervezett tüntetésen is felszólalnak. Magdoško továbbá felszólította azokat a gazdákat, akik a csatlakozáson törik a fejüket, hogy társuljanak mezőgazdasági gépeikkel a többi, Tyrš rakparton állomásozó gazdához.

 

KÉPGALÉRIA: 

 

Gazdatüntetés 2. nap - Fotók: Király Zsolt/Körkép.sk

 

15:44 – A gazdák sajtótájékoztatójukon egyértelművé tették, hogy addig maradnak, míg nem írnak alá egy közös nyilatkozatot a kormánykoalícióval.

 

Határozottan kijelentették, hogy az Andrej Dankoval folytatott találkozó lényegtelen „tárgytalan” volt, Matečnában pedig „nem bíznak”.

 

„Nincs semmilyen befolyása arra, hogy folytatjuk-e a tüntetést”

 

15:34 – A gazdák sajtótájékoztatója még nem kezdődött el. Bár sokat sejtető, hogy nem közösen léptek a kamerák elé Dankoval.

 

15:32 – Negyed négykor véget ért a találkozó a gzdák és Andrej Danko (SNS) házelnök között. A sajtótájékoztatón az SNS elnöke úgy fogalamzott, hogy

 

„gazdák legfőbb problémája a releváns földhasználati jog megszerzése”

 

hozzátette, hogy „Szlovákia több hibát is elkövetett az uniós csatlakozáskor”, és a legsúlyosabbak épp a termőföld védelmével kapcsolatosak. Az SNS elnöke felszólította Gabriela Matečná miniszterasszonyt, hogy írásban és hivatalosan fogalmazzon meg állásfoglalást a gazdák által márciusban megfogalmazott Kassai felhívásra.

 

Danko azt akarja, hogy a gazdák hozzanak létre egy szervezetet, amely majd „együttműködik Matečnával a törvényalkotásnál”. Kijelentette:

 

„Nem tisztem azt mondani a gazdáknak, hogy mindent megoldunk”

 

15:26 – A rendőrség újra alkoholszondáztatja a gazdákat a Tyrs rakparton. Állításuk szerint az ok egy még szerda reggel történt baleset. A rendőrség szerint egy gazdákat támogató aktivista hölgy okozta.

 

13:50 – A gazdák megérkeztek a parlamenthez. 

 

Forrás: HNonline.sk

 

13:20 – A találkozó még tart. Várhatóan sajtótájékoztató is lesz a parlament épületében. 

 

Fotó: SME.sk

 

13:30 – A legutóbbi felmérés szerint a szlovákiai üzletek polcain mindössze 37,7 százaléknyi Szlovákiában megtermelt élelmiszer található. A legjobb aránnyal a COOP Jednota kiskereskedelmi lánc rendelkezik. A mostani felmérés eredményei 0,5 százalékpontos javulást jelentenek az előző időszakhoz képest.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!