Vasárnaptól már az új szabályok szerint fognak működni az orvosi ügyeletek.

 

Munkanapokon a készenléti ügyeleti szolgálat, mely a kevésbé súlyos esetek ellátására szolgál – tehát a nem életveszélyes esetekre – délután 14 órától este 22 óráig lesz elérhető, hétvégente pedig reggel 7-től este 22 óráig. Az ellátásért 2 eurót kell majd fizetni.

 

Az Egészségügyi minisztérium szerint a változtatás már szükségszerű volt, az eddigi rendszer ugyanis túlságosan leterhelte az orvosokat, ami a minőségi munka rovására ment.

 

 hirdetes_300x300  

A változtatás vasárnaptól lép érvénybe, a minisztérium pedig közzétette a listát arról, hogy hol van már bebiztosítva az ügyelet szolgáltatója. Jelenleg még nincs minden helyszín lefedve. Ha mindegyik ügyelet működni fog, akkor a felnőttek számára 75, a gyerekeknek pedig 61 helyszín áll majd rendelkezésre.

 

A minisztérium bízik abban, hogy a hét végéig még további 5 szolgáltató veszi át a megbízást, majd jövő héten a többi. A jegyzéket folyamatosan fogják frissíteni.

 

Forrás: dennikn.sk

 

A magyarlakta régiókban egyelőre nem biztosított a gyermek-ügyelet Losoncon, Nagyrőcén, Tőketerebesen, Nagykürtösön és Aranyosmaróton.

 

A felnőtteknél még rosszabb a helyzet. Itt például nem megoldott a helyzet Érsekújvárban, Párkányban, Losoncon. Poltáron, Szencen, hogy csak néhányat említsünk.

 

Az általános orvosok már régóta nehezményezik, hogy a készenléti ügyeleti szolgálatokért kevés pénzt kapnak, ráadásul rendkívül megterhelő saját rendelőik mellett megállás nélkül teljesíteni még az éjszakai műszakot is.

 

A súlyos állapotú betegeknek továbbra is elérhető a sürgősségi ügyelet a kórházakban.

 

A kevésbé súlyos, nem életveszélyes állapotban lévő betegeket a készenléti ügyeleteken fogják ellátni – pl. láz, az orvos által már látott betegség rosszabbodása, stb.

 

A sürgősségi ügyeletek a kórházakban azokat az eseteket fogják ellátni, mikor például balesettel, töréssel, infarktussal, erős vérző sebbel, vagy erős allergikus reakcióval, vagy hasonlókkal van dolguk.

 

dennikn.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!