Közösségépítő, ifjúság-összetartó programokkal várnak mindenkit a hit jegyében, miközben az érdeklődők magyar nyelven lelki erőhöz és táplálékhoz juthatnak.

 

Magyar nyelvű szentmiséket hétről hétre vasárnaponként és hétköznaponként egyaránt a fővárosban lévő ferences templomban és Pozsonypüspökin, keddenként a horvátjárfalui plébániatemplomban, s ezeken kívül minden vasárnap a Virágvölgyi plébániatemplomban, valamint Vereknyén, Főréven és Szunyogdiban mutatnak be.

 

Júliusi programsorozatok

 

 hirdetes_300x300  

Július második hetében a fiataloknak 5 napos programsorozatot kínálnak a Kaptár nevű Planinkán tartott táborban. Ezt közösségi nyaralás követi, ahol a gyermekek és felnőttek számára egyaránt szerveznek foglalatosságot. A helyszín a festői szépségű Kovácspatak.

 

Július 26-án, csütörtökön a nagyszülőket és unokákat ünneplik, majd a ministránsok Rómába zarándokolnak. Eközben július 29-én, vasárnap a ferences templomban mutat be szentmisét a felvidéki származású Balga Zoltán atya, aki a prágai magyar hívek plébánosa.

 

Augusztus második hetében erdélyi testvérek látogatnak Pozsonyba Fecheta Jenő ferences atya kíséretében. A szentmiséket az itt tartózkodásuk alatt 8 – 13. között ő celebrálja.

 

Eközben Péliföldszentkereszten családtábor, cserkészek csapattábora is zajlik majd. Augusztus 20-án Szent István ünnepét 17.00 órai kezdettel tartják a Szent Márton Székesegyházban, ahol a hagyományokhoz híven idén is mindenkit szeretettel várnak. Aki teheti, népviseletben, cserkészöltözékben, az adott közösséget megmutató „egyenruhában” is érkezhet.

 

Minden korosztályra gondolnak

 

Molnár Tamás a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora és pozsonyi bírósági helynök a nyári programok összeállításával és azok céljával kapcsolatban a Körkép.sk-nak elmondta, minden nyáron szeretnének az összes korosztály számára lehetőséget kínálni arra, hogy az együtt töltött időnek köszönhetően még inkább elmélyüljön a közösségmegtartó és gazdagító szerepének tudata. Erre példaként felhozta a július első hetében lezajlott a fiatalokat összekovácsoló balatoni kerékpártúrát, amely immár harmadik éve zárult nagy sikerrel. A pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora rámutatott:

 

Fontosnak tartjuk a családi programokat, támogatjuk a cserkészrendezvényeket, célunk, hogy mindenki találjon olyan lehetőséget magyar keresztény körben, ahol egy kicsit kikapcsolódik, feltöltődik, ami mindenkinek jó, hiszen egy ilyen személy ennek köszönhetően új lelkesedéssel akar a közösség építő tagjaként élni, melyben otthon érezheti magát.” 

 

A programok összeválogatása a keresztény értékek közvetítése jegyében történik.  Hozzátette:

 

Ez nem rejtett szándékú térítés, de megtapasztalása és megtapasztaltatása annak, hogy a hit szorosan a mindennapi élethez tartozik, hogy a keresztény életmód összefügg a keresztény kultúrával, annak sokrétű kincseivel. Nyári programsorozatunkat majd a Szent István-napi magyar mise koronázza, szokás szerint a pozsonyi koronázódómban.”

 

Molnár Tamás atya, a pozsonyi magyar katolikus közösség lelkipásztora

 

Molnár Tamás ismertette velünk az ezeket megelőző, idén másodszor meghirdetett nagyszülők és unokáik közös ünnepét, buzdítva a nagyszülőket, akik egyébként is sok esetben vigyáznak a nyári szünidő napjaiban unokáikra, hogy egy kellemes programú pozsonyi napjukat misén való közös részvételükkel koronázzák meg.

 

„Tavaly Horvátjárfalun, idén július 26-án pedig Oroszváron tartjuk ezt a magyar misét. Jó, ha a generációk kölcsönösen tisztelik, elfogadják és megbecsülik egymást!”

 

– emelte ki a lelkipásztor.

 

Közösségi nyaralás és gyermektábor

 

Molnár Tamás szólt a közösségi nyaralással egybekötött gyermektábor tudnivalóiról is, ismertette velünk a kiemelkedő szerepet betöltő korosztályok közötti együttműködést.

 

„Szándékosan tartjuk idén ugyanabban az időben és ugyanazon a helyszínen a fiataljaink által vezetett hagyományos gyerektábort és a felnőttek, köztük az idősebb generáció számára is meghirdetett kovácspataki üdülést. Szeretnénk, ha a két altábor közös programjai is – minden nap lesz ilyen bőven – segítenék meglátni az egyes korosztályok sajátos értékeit”

 

– fogalmazott.

 

A lelkipásztor kiemelte, hogy a július 16-21. közti héten cél a következők szívbevésése:

 

„A reményt nyújtó vidám magyar gyereksereg, a lelkes és felelősségteljes ifjúság, a szép családok, a tapasztalatokkal rendelkező és azokat továbbadó felnőttek, a sokszor erős imahátteret biztosító idős emberek közösen alkotják a közösséget, közösen fordulnak az Isten felé, mindenkinek fontos szerepe van.”

 

Az említett héten népdal, -tánc és -hagyomány is teret kap, némelyek számára, hogy megismerkedjenek azokkal, másoknak pedig, hogy nosztalgiázhassanak.

 

„Szerintem nagyon jó érzés lesz majd egy idős embernek látni azt, amint az ő gyermekkorának valamelyik jellemző vonását egy kisiskolás gyermek érdeklődéssel teli módon fogja megismerni, játékos formában elsajátítani. Az idei tábornak mondhatni értékmentő üzenete is van”

 

– fejtette ki véleményét a pozsonyi bírósági helynök.

 

A táborban közel kilencvenen lesznek, ahol naponta lelki program, szentmise, kirándulások Bénybe, Márianosztrára, Esztergomba alkotják majd a programot.

 

A Ferences templom Pozsonyban. Kép: wikipedia

 

Erdélyi és felvidéki hívek közös programja

 

Augusztus 6 és 13. között Pozsonyba erdélyi vendégek érkeznek, akikkel a felvidéki híveknek közös programjaik lesznek. Molnár Tamástól ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a helyi szervezők a napi közös miséken kívül kirándulásokat is biztosítanak majd, például Máriavölgybe, Szencre. Mint mondta, lehet hozzájuk csatlakozni, lehet beszélgetni velük, el lehet kísérni őket a városnéző körutakra.

 

„Az augusztus utolsó hétvégéjét Pozsonyban töltő negyvenfős erdélyi vendégcsoport számára pedig a helyi hívek által kísért városnézést és vacsorát követőn pozsonyi magyar családok adnak szállást. Alkalom nyílik a családoknak ismerkedni, kölcsönösen beszámolni az aktuális helyzetekről Erdélyben és idehaza. Augusztus 27-én közös vasárnapi magyar mise lesz a vendégek és vendéglátók számára délelőtt kilenckor a ferences templomban, ahová mindenkit szeretettel hívunk.”

 

– részletezte a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora.

 

Molnár Tamás kiemelte, mindkét erdélyi csoport fogadása jó alkalmat kínál a pozsonyi magyar katolikus közösség hívei számára, hogy a közösség 2017. évi nyári erdélyi körútján tapasztalt vendégszeretet viszonzhassák.

 

A részletes szétírást megtalálják ITT.

 

Laky Erzsébet

Nyitókép: archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!