A ViVa Tours utazási iroda az állami dotációnak hála a legnagyobb forgalmát fogja elérni megalakulása óta. A pénzt technikai felszerelésre is megkapták, sőt a dotációból a cég tulajdonosának férjét is alkalmazni fogják.

 

A holokausztról olyan utazási iroda fogja tanítani a diákokat, ahol a legfőbb szakember nem más, mint erdész. A hiányzó szakembereket és az utazási iroda gyanús személyzeti beosztást már más, ezen a szakterületen tevékenykedő szakemberek is kritizálták. Az Aktuality.sk riporterei kétszer voltak az utazási iroda címén, ám egyszer sem találtak ott senkit, a tulajdonost csupán telefonon keresztül lehetett elérni.

 

Csak úgy megpróbálták

 

 hirdetes_810x300  

Az oktatásügyi minisztérium 200 ezer eurós dotációt hagyott jóvá a pozsonyligetfauli ViVa Tours s. r. o. utazási irodának. Mindeközben az utazási iroda azt állítja, hogy nincs tudomásuk arról, hogy a holokauszt témájában ki fog kiképezni 90 lektort, továbbá azt is elmondták, hogy a pénzügyi támogatásért indított harcot csupán ki szerették volna próbálni. Az oktatásügyi minisztérium pedig mindezen nem lát semmi kivetnivalót.

 

Volt egy felhívás, mi pedig kipróbáltuk. Nézzék meg az interneten, ott megtalálnak mindent“ – magyarázta a ViVa Tours tulajdonosnője, Štefánia Matejová.

 

A Martina Lubyová vezette oktatásügyi tárca mindezek ellenére jóváhagyta a pozsonyi utazási iroda számára a támogatást. Ebben az esetben nem ez az egyetlen gyanús dolog. A 200 ezer eurós dotáció minden bizonnyal kapóra jött a ViVa Tours számára.

 

Az utazási irodának az elmúlt nyolc évben sosem volt magasabb bevétele 72 ezer eurónál. Sőt, A Finstat szerint nyolc évvel ezelőtt az éves bevétele 124 euró volt. A tavalyi évben 22 ezer eurós forgalmat produkált és háromezer eurós mínuszban végezte. Az állami dotációnak hála a ViVa Tours számára egzisztenciális szempontból a  2018-as év lehet a legjobb.

 

Forrás: Reprofoto Viva Tours

 

Szakember idézőjelben

 

Az utazási iroda a diákok számára tanulmányi kirándulásokat is kínál az auschwitzi haláltáborba. A kirándulásért egy gyerekre 70 eurót számláznak. A diákok számára szakmai magyarázatot az utazási iroda tulajdonosnőjének férje, René Matejov kínál. Matejov egyébként a projekt kérvényében is szerepel, mégpedig legfőbb szakemberként. A projektet értékelő szakemberek azonban Matejov minőségét csupán idézőjelben értékelték.

 

A feltüntetett „pályázóknak“ és „szakembereknek“ erdészmérnök és informatikus végzettségük van. A holokauszt témájára szakosodott rövid szeminárium elvégzéséről szóló oklevél nem elegendő. A garanciák elégtelenek“ – írta az egyik értékelő a projektre.

 

A projekt értékelői arra is felhívták a figyelmet, hogy ugyanezzel a névvel, titulussal és lakcímmel egy adóst is vezettek a Szociális Biztosító nyilvántartásában. Ám abban az időben, amikor az oktatásügyi minisztérium nyilvánosságra hozta a hivatalos dokumentumokat, az illető már nem szerepelt az adósok között.

 

A projekt két részből áll. Az egyik részben lektorokat kell kitaníttatniuk a holokauszt témájában, a második részt pedig az auschwitzi tanulmányi út képezi.

 

Azt, hogy ki fogja kiképezni az új lektorokat, Matejová nem akarta megmondani. „Az egyik iskolában dolgozik, a másik meg…most hirtelen nem is tudom, hogy hol“ – mondta a ViVa Tours tulajdonosnője a telefonban.

 

Mindemellett Matejovová még a technikai eszközökre is állami dotációt kap a projektből, ugyanis a tárca a számítógépek, fényképezőgépek és multifunkciós berendezések megvásárlását is jóváhagyta. „Ez a projekt szempontjából szükséges volt“ – mondta Matejová, arra a kérdésre felelve, hogy miért volt ezekre a technikai eszközökre szüksége. Arra a kérdésre, miszerint ezeket az eszközöket nem véletlenül az utazási iroda fogja-e használni, már nem adott választ.

 

Az oktatásügyi minisztérium az értékelést végző szakemberek kifogásai ellenére is jóváhagyták a támogatást.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!