Ma már az egészségbiztosítók egy sor elektronikus és online szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek, amelyeknek egyik előnye, hogy a kliens és a biztosító is ellenőrizni tudja, orvosa milyen kezeléseket vagy vizsgálatokat fizettetett meg a biztosítóval. Nemegyszer előfordult, hogy így derült fény olyan esetekre, mikor az orvos olyan kezeléseket és vizsgálatokat számolt el, amelyekről a beteg még csak nem is tudott.

 

Képzeljük el, hogy mikor belépünk a biztosítónk online kezelőfelületére, bejelentkezünk fiókunkba, és több olyan megelőző vagy szűrővizsgálatról találunk feljegyzést, amelyeken valójában nem is vettünk részt, az orvos azonban elszámolta. A biztosítóknak évente több tízezer eurónyi kára keletkezik az ilyen fiktív elszámolásokból.

 

„Kiderült például, hogy megelőző intézkedések harmadánál nem zajlottak le előírásszerűen a laborvizsgálatok”

 

idézte a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap a Dôvera biztosító főigazgatóját, Martin Kultant. Elmondása szerint csak az ő vállalatuknál 105 ezer hyeltelenül bejelentett vizsgálat történt a 2016-2017-es években.

 hirdetes_300x300  

 

A problémák különbözőek lehetnek. Előfordulhat az is, hogy az orvos megvizsgálta/kezelte a beteget, de nem végzett laborvizsgálatot, vagy nem történt tényleges kezelés, csak beszélt a beteggel és megállapította, hogy nincs komolyabb baja, ennek ellenére komplex kivizsgálást számolt fel a biztosító felé.

 

„Közvetlenül az ügyfeleknél végzett ellenőrzések során egyelőre 700 esetben történt igazoltan fiktív elszámolási eset, összértékük 12 ezer eurót tett ki és négy rendelőintézetet érintett. Fennáll a gyanú azonban, hogy ennél jóval több visszaélés történt, jelenleg is több tucat esetet vizsgálunk”

 

mondta Kultan azzal, hogy a teljes kár nagyságát jelenleg félmillió euróra becsülik.

 

Az állami Általános Egészségbiztosítónál is végeztek ellenőrzéseket, az ő eredményeik szerint többségében korrekt módon történtek a vizsgálatok, csak idén 100 ellenőrzést végeztek, többségében Eperjes megyében.

 

Az Union biztosító is rendszeresen ellenőrzi az orvosok által lejelentett vizsgálatok valóságtartalmát. Ők úgy védekeznek a visszaélések ellen, hogy a többi biztosítóhoz képest nagyobb összeget fizetnek az orvosnak a vizsgálatokért.

 

A fiktív elszámolások kapcsán az államnak semmilyen hatásköre nincs, az egészségügyi minisztérium teljes egészében a biztosítók hárítja az ellenőrzés feladatát.

 

HNonline.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!