Kevesebb, mint egy év az államfőválasztásokig. A jövő tavasszal esedékes voksolás még távolinak tűnhet, ám már most megkezdődött a kampány. Már most 14-en jelezték, hogy részt vesznek a megmérettetésben, Bugár Béla is már nagyban kampányol. A Smer azonban még nem döntött, Ficoék egyelőre csak Andrej Kiska állandó kritizálásával tudatják, hogy vannak ambícióik. Az SNS szeptemberre ígért jelöltet.

 

Jaroslav Paška, az SNS alelnöke a sajtónak nemrég úgy nyilatkozott, hogy a szlovák nemzetiek arra várnak, kit jelöl a Smer.Robert Ficopártjában azonban mintha tanácstalannak tűnnének. Fico tavaly feldobta Maroš Šefčovič, európai bizottsági alelnök nevét, később azonban elhalt a téma. Majd felmerült Miroslav Lajčák külügyminiszter neve, aki jelenleg a Smerhez képes kevés botránnyal és viszonylag sok eredménnyel rendelkezik: néhány héttel ezelőttig az ENSZ közgyűlését elnökölte, diplomáciai munkásságát Közép-Kelet-Európában elismerik, nyugaton azonban már kevésbé tartják jelentősnek.

 

Lajčák azonban már többször jelezte, hogy nem akar államfő lenni. A Smerben azonban úgy tűnik, emberhiány lépett fel. Ján Richter munkaügyi miniszter pedig jelezte, hogy igyekeznek meggyőzni a külügyminisztert, és állítja, hogy Lajčák csak egy a szóba jöhető jelöltek közül. Sok választásuk azonban nincs.

 

 hirdetes_300x300  

Bonyolódik az államfőválasztás a felvidéki magyarok számára

 

Kubiš csak pártszínektől függetlenül

 

Felmerült még a kulisszák mögül kiszivárgó hírek szerint a II. Fico-kormány külügyminiszterének neve. Ján Kubiš. Kubiš azonban jelenleg az ENSZ főtitkárának egyik képviselője és az ENSZ iraki missziójának vezetője. A Pravda szlovák napilap kérdésére elárulta, hogy megbízatása ősszel telik le, ekkor fogja csak mérlegelni, indul-e az államfőválasztásokon. Annyit azonban leszögezett, hogy ha indul, csakis függetlenként.

 

És közben még mindig zajlik a keresés – annak ellenére, hogy Fico Kiska támadásával talán idejekorán indította be az elnökválasztási kampányt.

 

Az SNS megvárja, ki mit lép…

 

Az SNS elnöke, Andrej Danko néhány hete kijelentette, hogy szívesen látna egy nőt az államfői székben. Nevet azonban nem társított az ötlethez. Megint csak a kulisszák mögül szivárgott ki Martina Lubyová oktatási miniszter, illetve Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter neve.

 

Jaroslav Paška azonban egyértelművé tette, hogy az SNS jelöltjéről még korai beszélni, és amíg a Smer képtelen dönteni, ők sem vallanak színt.

 

„Kész alternatívákat készítettünk elő, amelyek közül aszerint választhatunk, hogyan viselkednek és döntenek majd a koalíciós partnerek, és milyen jelölteket állít a többi politikai párt. (…) Meglátjuk, milyen jelölttel rukkol elő a legnagyobb koalíciós párt, és utána vagy megpróbálunk jobb jelöltet állítani, vagy fontolóra vesszük a választási együttműködést”

 

fogalmazott.

 

Martin Hanus: Miért ódzkodik Lajčák attól, hogy induljon az államfőválasztáson

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!