Peter Pellegrini kormányfő a Szlovák Nemzeti Felkelés alkalmából elmondott beszédében kijelentette, hogy „Szlovákia minden sarkában találni olyan helyet, ahol a szlovákok bebizonyítják, hogy sosem hajolnak meg az elnyomással szemben.

 

„Mindig védeni fogjuk a hagyományainkat, kultúránkat és értékeinket, és senkinek sem engedjük, hogy történelmünket úgy tapossa a történelmünket, ahogy azt fasiszták tették”

 

fogalmazott a smeres miniszterelnök. Nyíltan bírálta a radikális csoportokat is, amelyek elutasítják az SZNF jelentőségét.

 

„Olyan emberek sértik meg önöket, akik nem tudják, mi volt itt 1944-ben. Át akarják értékelni a történelmet, de ezt mi sosem engedjük nekik. Védelmezni fogjuk a szabadságot, amit önök (a felkelés még élő résztvevői – a szerk. megj.) kivívtak nekünk. Az ilyen emberek a történelem süllyesztőjébe valók és nincs joguk nyilvánosan felszólalni. Köszönettel tartozok Besztercebánya lakosságának, hogy elűzték ezeket”

 

 hirdetes_810x300  

Bugár Béla (Most-Híd) házelnök-helyettes:

 

„Augusztus végén több fontos történelmi eseményről és évfordulóról is megemlékezünk, melyek ösztönözhetnek minket arra, hogy elgondolkozzunk a múltról és tanuljunk belőle. Az ilyen évfordulók alkalmából lehetőség nyílik arra, hogy gyermekeinknek is elmondjuk a SzNF igaz történetét, így gátolva a fasiszta szlovák állam dicsőítésének terjedését. Csak annak a nemzetnek van jövője, amely nem felejti el a múltját és képes tanulni belőle.”

 

Lucia Žitňanská (Most-Híd) parlamenti képviselő:

 

„Valahol egyszer azt olvastam, hogy a történetek és emlékek meghallgatásánál sokkal fontosabb arról beszélni, hogy szüleink és nagyszüleink miért is lázadtak fel – a fasizmus és a nácizmus ellen. Az SZNF-t ünnepelni ezrét nem csak annyit jelent, hogy virágot helyezünk el az áldozatok emlékművének lábánál, de elutasítjuk a neonácizmus és szélsőségesek retorikáját is, amivel lépten-nyomon találkozunk. Mert ugyanarról a tőről fakadnak, a rasszizmusból és a vallások, nemzetek vagy a nemzetiségek elleni gyűlöletből fakadnak”

 

Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter:

 

„A Szlovák Nemzeti Felkelés a legjelentősebb antifasiszta megmozdulás volt a mi történelmünkben. Tízezreket sikerült mozgósítania. Mozgósítsuk hát az embereket mi is, de fegyverek és erőszak nélkül, és védjük meg azt, amit elődeink kivívtak a felkelés során.”

 

Denisa Saková (Smer) belügyminiszter:

 

„Szeretném kifejezni tiszteletemet azok iránt, akik 74 évvel ezelőtt bekapcsolódtak a Szlovák Nemzeti Felkelésbe. A helyes és igazságos lépés mellett döntöttek. Meghatározó módon álltak ki egy olyan ideológiával szemben, amely emberek millióinak halálát okozta.”

 

Robert Fico (Smer) paralmenti képviselő:

 

„A történelmi tények kétségbevonása és valamilyen alternatív magyarázatokat keresni a történtekre ma össz-szlovákiai sportnak számít. A Szlovák Nemzeti Felkelés elbagatellizálása vagy jelentőségének kétségbevonása a történelmi értetlenségre vall, és sértő mindazokra, akik az életüket adták akkor a szabadságért. Tisztelettel és legfőképp büszkeséggel emlékezzünk ma a hősök áldozatáról, amely elhozta számunkra a szabadságot”

 

Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter:

 

„Az SZNF üzenet aktuális és világos: határozottan fel kell lépni az erőszak ellen és nemet kell mondanunk a fasizmusra. Az SZNF történéseire tisztelettel kell megemlékeznünk. Hiszen minden emlékhely, akár a kis falvakban vagy a városokban, amelyekre felírták az életünket mindannyiunk jövőjéért feláldozó hősök neveit, jelzik, hogy valójában nem ingyen adták a szabadságunkat”

 

SaS párt állásfoglalása:

 

„Örök tisztelet jár azoknak, akik becsületes céllal ragadtak fegyvert és életüket adták a szabadságért. Üzenetük ma is aktuális: az olyan politikusokra figyelmeztetnek, akik a demokrácia és a szabadság helyett szép csomagolásban önkényuralmat kínálnak az embereknek, és akik szándékosan  vagy tudatlanságból vezetik nemzetüket katasztrófába”

 

Veronika Rémišová (OĽaNO) parlamenti képviselő:

 

„A fasizmus elleni felkelés fontos mérföldköve volt Szlovákia törtnetének. Nagy áldozatot követelt, ezrek áldozták fel életüket egy ideálért. Ám a fasizmus lerázása után újabb önkény következett, de a szlovákoknak sikerült a kommunista totalitárius rezsimet is lerázni magukról”

 

HNonline.sk, Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!