Javában zajlik az európai parlamenti választások kampánya Európa-szerte. Németország – pontosabban Angela Merkel – már ki is választotta saját csúcsjelöltjét az Európai Bizottság élére Manfred Weber személyében. Weber nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet Közép-Európában, hogy szakítva korábbi mérsékeltebb retorikájával kijelentette,

 

„Követelni fogjuk, hogy engedje tovább működni az egyetemet. Nem tudom elfogadni, hogy bezárják az egyetemet”

 

A német kormánynak nagy szüksége van arra, hogy azt éreztesse a választókkal, hogy újra mindent kézben tart, és ezt szolgálta Angela Merkel Afrikai útja, de nagyjából ugyanide sorolható az a próbálkozás is, hogy az Európai Központi Bank elnöki posztjáról lemondva az Európai Bizottság elnöki posztja felett is befolyást szerezzen.

 

Mint arról korábban a Körkép.sk is beszámolt, Merkel új és ambiciózusabb célokat tűzött ki maga elé, amelynek hátterében nem csak saját pozíciójának megerősítése áll, de az Európai Unión belüli több szálon zajló versengések is. A legfontosabb és legszembeötlőbb ezek közül a migráció témájában zajló vita, ugyanakkor a mélyebb integrációról és az eurozóna reformjáról kialakított francia elképzelések is igencsak próbára teszik a nyugati országok közti baráti kapcsolatokat (erről bővebben lásd korábbi cikkünket itt).

 hirdetes_300x300  

 

Macron szerint választani kell: Merkel vagy Orbán

 

Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója a Karc FM-nek elmondta, hogy a jövő évi európai parlamenti választási eredménytől függ, sikerül-e az EPP elnököt, ráadásul német elnököt állítani az EB élére. Webernek először november kell elnyernie az EPP frakció támogatását a csúcsjelölti jelöléshez. A szakértő hozzátette, hogy bár hivatalosan más még nem jelentette be indulását, biztosan lesznek kihívói, például az uniós Brexit-főtárgyaló, Michel Barnier. Weber annyival van előnyösebb helyzetben, hogy más most maga mögött tudhatja hazai kormánya támogatását.

 

Molnár Tamás Levente arra a kérdésre, hogy Weber személye illetve az, hogy német politikus mennyire meghatározó tényező, kifejtette, hogy Németország az 1960-as évektől nem adhatott bizottsági elnököt, mégpedig épp azért, hogy a német dominanciát Európában csökkentsék. A másik fontos összehasonlítás, hogy míg a korábbi jelölteknek volt miniszteri tapasztalata, addig Manfred Weber esetében ez nincs meg.

 

Weber legnagyobb ellenfele a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján egyébként Margrethe Vestager jelenlegi versenyjogi uniós biztos, aki a liberális ALDE frakció jelöltje lenne – amennyiben indul a megmérettetésen. A KKI kutatója szerint nagyon valószínű, hogy ha a Brüsszelben igencsak elfogadott Vestagert indítja az ALDE, a többi EPP-vel ellenzéki párt (Zöldek, szociáldemokraták, liberálisok) besorakozik mögé.

 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

 

Körkép.sk

Nyitókép: hungarytuday.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!