Pár nappal ezelőtt beszámoltunk róla, hogy egy 18 és 15 éves fiatalt vádoltak meg az abaújszakályi (Kassa-környéki járás) németjuhász megkínzásával. A Kassa-környéki Járási Bíróság hétfőn foglalkozott a két fiatal fogságba helyezésére vonatkozó javaslattal. 

 

A két testvért, Adriánt (18) és Adamot (15) csütörtök óta vádolják állatkínzással és állatkínzásban való részvétellel.

 

Lárvák voltak a kutyus sebében

 

 hirdetes_810x300  

A két testvér augusztus 16-a és 20-a között vihette véghez a jogtalan tettét Abaújszakály kataszterében, mégpedig egy telep mögött húzódó földúton. A vád szerint különlegesen kegyetlen és durva módon kínozták meg a Tina névre hallgató nőstény németjuhász kutyát.

 

A két testvér fémből készült, műanyag bevonattal rendelkező dróthuzallal, nejlon zsinórral és nejlonharisnyával kötözte összes a kutya lábait, valamint száját, amivel nemcsak a mozgásban gátolták meg őt, de abban is, hogy táplálékhoz és folyadékhoz jusson.

 

A mozdulatlanná tett kutyát ezután a kb. 5 méter mély szennyvízcsatornába dobták, ezzel dehidratációt, valamint nyílt sebeket okozva a kutya állkapcsán, orrán, valamint végtagjain.

 

Némelyik seb olyan mély volt, hogy felfedte a kutyus idegeit, ínjait, csontjait és izomzatát is. A sebek súlyosan elfertőződtek, gennyesek voltak, sőt néhol már a szövetek is elhaltak, vagy kikezdték a legyek lárvái.

 

Két tinédzser kínozta meg a drótokkal összekötözött németjuhászt

 

Otthon már nem akarták őt

 

A kutya megtalálása után a rendőrség bűnvádi eljárást indított, majd két hétnyi nyomozás után megtalálta az elkövetőket. A rendőrségen mindkét elkövető beismerte a tettét.

 

Adrián bevallotta, hogy miként vitték el a telepről egészen az erdőig a Tina névre hallgató nőstény németjuhász kutyust. Ott a kanálisba akarták dobni az ebet, hogy megfulladjon és elpusztuljon. A drótot, a kötelet és a nejlont útközben találták.

 

„Tinát én taszítottam a földre és tartottam egészen addig, amíg Adam megkötözte dróttal a mellső lábait. A hátsó lábait én kötöttem meg zsinórral, a pofáját pedig nejlonnal ismét a testvérem. Együtt emeltük fel és dobtuk bele abba a csatornába, ahol víz folyik. Így akartuk vízbe fojtani, mert többé már nem akartuk őt otthon“

 

– vallotta be Adrián a rendőrségen. A vallomását testvére, Adam is megerősítette.

 

Fotó: FB/Útulok UVP Košice

 

Tinából Elizabeth

 

A testvérek egy rossz szociális helyzetű családból származnak, ahol tizenketten vannak testvérek. Mivel saját maguknak sincs mit enniük, ezért a hat kölyköt ellő nőstény kutya csak a terhükre volt. Így hát Adrián úgy döntött, hogy megszabadulnak tőle.

 

Az állatorvos szakvéleménye szerint a kutyus túl sokáig szenvedett a forró időben, s ha nem találtak volna rá, elpusztult volna. Tina életét az mentette meg, hogy a vízszint alacsony volt, s még azelőtt rátaláltak, hogy emelkedni kezdett volna.

 

Tina kutyus a kassai menhelyre került, ahol az átélt szenvedései és sérülései ellenére viszonylag gyorsan gyógyul. A menhelyen új nevet is kapott: Elizabeth.

 

Az állatorvos feltételezése szerint az átélt kínzás állandó nyomokat hagy majd a kutyusban. A kutyus egészségkárosodásból való felépülése nem lesz gyors, hiszen a gyógyulását közepesen hosszú időre jósolja az orvos.

 

Fotó: FB/Útulok UVP Košice

 

A testvéreket szabadon engedték

 

Az ügyész a testvérek fogságba helyezését javasolta amiatt, hogy szabadlábon bocsátásuk esetén ismét folytathatnák a bűntettek elkövetését.

 

Hétfőn reggel a bíróságon mindkét fiú megbánta tettét, ám a vallomástételt elutasították. A bíróság a nyomozati anyag áttanulmányozása, valamint a fogságba helyezés javaslatának körülményeit figyelembe véve úgy döntött, hogy Adriánt és Adamot szabadon engedi.

 

Az ítéletet a tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal, valamint azzal magyarázták, hogy a két testvér ellen szabálysértési eljárás eddig még nem indult. A döntés ellen az ügyész nem fellebbezett.

 

A büntetőeljárás azonban folytatódik, s a fiatalokat egytől öt évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Noizz

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!