Saját, otthon termesztett gyümölcsből saját fogyasztás céljából törvényesen lehet majd pálinkát főzni. Feltéve, ha az érintettek eleget tesznek a törvény által előírt szigorú feltételeknek – más különben súlyos bírságok is kiszabhatók.

 

Nagyjából így lehet összefoglalni azt a törvényjavaslatot, amelyet a most-hidas képviselők terjesztettek be a parlament elé, és amit a törvényhozás csütörtökön 94 támogató szavazattal el is fogadott.

 

Annak ellenére, hogy a környező országokban sokéves hagyományai vannak a törvényes házi pálinkafőzésnek, Szlovákiában eddig „törvényen kívüli” gyakorlatnak számított. A Most-Híd képviselői szerint pontosan ezért dolgozták ki a javaslatot, amelynek indoklásában úgy fogalmaztak:

 

 hirdetes_810x300  

„A jelenlegi megoldás nem tekinthető elegendőnek, mivel az egyértelmű tiltás és büntetőjogi eljárás veszélye ellenére  nem elhanyagolható mennyiségben készítenek párlatokat természetes személyek”

 

Szigorú feltételek

 

A javaslat aprólékosan meghatározza, milyen feltételek esetében lehet magáncélra pálinkát főzni. Eszerint az éves lefőzhető mennyiség 25 liter lehet egy főre. Egy pálinkafőző berendezéssel egy évben legfeljebb 100 liternyi alkoholtartalmú párlat készíthető el. És ahogy fentebb említettük, csak saját termésű gyümölcsöt használható fel, és van alsó korhatára a pálinkafőzésnek: az illetőnek nem lehet fiatalabb 21 évnél.

 

Továbbá, az előállított alkoholtartalmú italt nem lehet értékesíteni vagy bármilyen módon piacra dobni. A házi pálinkafőzdékről nyilvántartást vezetnek amjd. A pálinkafőzés bejelentés köteles lesz, amit a honatyák a következőképp oldottak meg.

 

A pálinkafőző berendezéseket ugyanis a vámosok lepecsételik, lezárják. Az illető, aki pálinkát akar főzni saját termésű gyümölcseiből, szándékát jelzi a vámhivatalnak. A vámhivatal illetékesei kimennek, és eltávolítják a zárópecsétet a berendezésről. Mikor a pálinkafőzésnek vége, a vámosok újra kijönnek és újra lezárják azt. A törvény határidőket is megszab. E tekintetben most-hidas javaslat Ausztriától inspirálódott.

 

A parlament elfogadta az SNS-es Eva Antošová kiegészítő javaslatát is, amely szerint nem csak saját gyümölcsből, de saját mézből lehet majd pálinkát főzni.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!