Rendkívüli rajtaütést hajtottak végre a NAKA elitkommandósai. Az Aktuality.sk információi szerint az őrizetbe vett gyanúsítottak Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásában érintettek.

 

Csütörtök reggel a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) erőszakos bűncselekmények elkövetőire csapott le. Egyelőre több információt nem közöltek, az éppen folyó házkutatások miatt.

 

Meg nem erősített források szerint a letartóztatott személyek közvetlenül összefüggésbe hozhatók a Kuciak-Kušnírová-gyilkossággal. Az aktuality.sk úgy tudja dél-szlovákiai személyekről van szó.

 

 hirdetes_300x300  

Percről percre

 

18.02 – Percről percre közvetítésünk véget ért. Köszönjük, hogy velünk tartottak.

 

17.00 – A rendségi akció Gútán lassan a vége felé közeleg. A helyszínt fokozatosan elhagyják a kommandósok, a rendőrök és a nyomozók kutyái is. Több tucat gútai bámészkodó figyelte az eseményeket.

 

16:40 – Az egyik gyanúsított férfit – minden bizonnyal Tomáš Sz.-t – rendőri kíséretben, bilincsbe verve szállították el egy fehér furgonnal.

 

Fotó: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

16:22 – A gútai ház elé vontatóautó érkezett, a rendőrség bizonyítékokat (többek között egy számítógépet) foglal le.

 

Fotó: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

15:33 – A Főügyészség nem ad bővebb tájékoztatást az eljárás menetéről.

 

A főügyész arra kéri az újságírókat, megfontoltan tájékoztassanak az ügyről, hogy ezzel ne akadályozzák a nyomozást. „A főügyész érdeke az, hogy a bűntettet kivizsgálják, beleértve a megrendelő vagy a megrendelők megtalálását is” – tette hozzá Predajňová. „Amint a helyzet engedni fogja, az ügyészség tájékoztatni fogja a nyilvánosságot” – mondta Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője.

 

14:45 – A gyanúsított Tomáš Sz.-ről kiderült, hogy az Európai Biztonsági Akadémián képezték ki, melynek központja Lengyelországban van. Két héten keresztül vett részt a kiképzésben, ahol fegyverekkel tanították meg bánni, valamint földi közelharcot is oktattak neki. Főleg VIP emberek őrzésére tanították.

 

A helyiek szerint Tamás „szabadúszóként” dolgozott: több megbízást is kapott, hogy ijesszen rá emberekre.

 

Fotó: Facebook (Tomáš Sz.)

 

14:37 – Richard Sulík ellenzéki vezér azt nyilatkozta, hogy „mi sem nyomozók, sem detektívek nem vagyunk, és nem is akarunk annak tűnni.” Elmondása szerint lehetséges, hogy a nyomozásában előrelépés történt, viszont ettől még senki nem hisz Robert Ficonak és Robert Kaliňáknak, akik a saját embereiket ültették fontos pozíciókba. Véleménye szerint a kormány még soha nem volt ennyire közel a maffiához.

 

14:15 – Egy gútai lakos elmondása szerint Tomáš Sz. és Miroslav M. nevét korábban már az egyik gútai vállalkozó meggyilkolásával kapcsolatban is összefüggésbe hozták. 2016 novemberében, Gútán két lövéssel végeztek egy 40 éves vállalkozóval.

 

14:01 – Az Aktuality.sk információi szerint a gyanúsítottak még mindig Gútán tartózkodnak, a rendőrségi szalaggal körbevett házban. A razzia helyszínén van továbbá Tomáš Sz. anyja, lánytestvére és a sógora is.

 

12:03 – Így nézett ki az akció előtti eligazítás. A képeket a rendőrség tette közzé hivatalos facebook-oldalán.

 

 

12:01 – Az Aktuality.sk információi szerint Tomáš Sz-en és unokabátyján, Miroslav M-en kívül további személyeket is letartóztattak. Egyelőre három személy monogramját adta meg a portál: K.J., R.M., T.A.

 

11:59 – Tomáš Sz. gútai lakos, volt nyomozó, aki tengerjáró hajókon is dolgozott biztonsági emberként. A szlovák sajtó információi szerint ő a fő gyanúsított, mindenki más, akit ma a NAKA elfogott, az ő szökésében segítettek

 

Fotó forrása: facebbok.com

 

11:35 – Egy cseh újságíró információi szerint a szatellit a Kuciak-gyilkosság idején pont olyan helyzetben volt, hogy értékelhető képeket készített a gyilkosság helyszínéről. A képek értékelhetőségéhez az is hozzájárult, hogy Nagymácséd kisforgalmú település. Ha nagyvárosban történt volna a gyilkosság, a képek használhatatlannak bizonyulnának.

 

Amerikai műholdképek is segítették a Kuciak-gyilkosság felderítését

 

11:23 – Az ügyészség nem kommentálja az aktuális beavatkozásokat. A főügyész arra kérte az áldozatok családjainak képviselőit, hogy visszafogottak nyilatkozzanak.

 

„ahogy a helyzet engedi, az ügyészség informálni fogja a közvéleményt”

 

11:12 – Sajtóinformációk szerint ugyanabban az időben, amikor Tomáš Sz. gútai lakost, volt komáromi nyomozót elfogták, a NAKA emberei unokabátyjánál, Miroslavnál is razziát tartottak.

 

10:55 – Veronika Remišová ellenzéki képviselő a fb-on a következőket írta:

 

„Ha a tetteseket sikerül elítélni, köszönetet kell mondani az egész nyomozócsoportnak. Látni, hogy a közvélemény nyomása miatt független és intenzív nyomoznásnak nagy szerepe volt. Fontos, hogy a tetteseket igazságosan megbüntessék. Azonban még fontosabb, hogy a megrendelő is megbűnhődjön”

 

 

10:43 – Ján Kuciak édesapja elismerte, hogy számukra a NAKA mai akciója nem jelentett meglepetést.

 

„Azt, hogy valami készül, sejtettük. Nem tudtuk, hogy pont ma kerül rá sor. Voltak biztos jelzéseink”

 

10:38 – Sajtóinformációk szerint Gúta három utcájában történt összehangolt házkutatás

 

10:10 – a tvnoviny.sk információi szerint a csütörtök hajnalban Gútán tartott rendőrségi akcióban elfogtak egy férfit, aki korábban rendőrnyomozó volt Komáromban. A férfi keresztneve Tomáš. A jelek szerint a gútai házkutatás összefügg a februári kettősgyilkossággal.

 

Gútán is razziázott a NAKA hajnalban

 

9:53 – A Hospodárske Noviny online kiadása szerint a 7-8 elfogott személyből legalább egynél fegyvereket is találtak.

 

9:48 – A mai rajtaütésektől függetlenül is lesz tüntetés pénteken Pozsonyban. A Za slušné Slovensko mozgalom egyik vezetője, Juraj Šeliga megerősítette, hogy a tüntetés megtartásán nem változtat az a tény, hogy a rendőrség ma elfogta a kettősgyilkossággal vádolt személyeket.

 

„Bízunk abban, hogy a rendőrség mai rajtaütése a tettes felderítéséhez vezet, ugyanakkor emlékeztetünk arra, hogy kulcsfontosságú, hogy a gyilkosság megrendelőjét is megtalálják”

 

9:35 – A tvnoviny.sk szintén közölt képeket a razzia helyszínéről. A szlovák sajtó információi egyre inkább arról szólnak, hogy Gútán foghatták el a gyanúsította(ka)t.

 

tvnoviny.sk

 

 

9:30 – Denisa Saková belügyminiszter a fb-on szólt hozzá a történésekhez

 

Habár nincsenek konkrét információim a bűntény kivizsgálásáról, most már nyilvánvalóan jelentős előrelépés történt az ügyben

 

 

9:22 – Peter Bárdy, az Aktuality.sk főszerkesztője:

 

„Hinni akarok abban, hogy tényleg a gyilkosság elkövetőjét, és azokat az embereket fogták el, akik viselni fogják a felelősséget érte, de várnunk kell a további információkra, hogy megnyugodjunk, hogy így történt.”

 

8:47 – a Zlatica Kušnírovát képviselő Roman Kvasnica a razziával kapcsolatban a következőképpen nyilatkozott:

 

„Úgy gondolom, hogy a rendőri testület már évek óta nagy bomlásban van, ennek ellenére egyelőre az az érzésem, hogy a nyomozó, aki a vizsgálatot vezeti, professzionális és emberi oldalról is rendben van, tehát bízom az eljárásában”

 

8:32 – A Sme napilap közölte Martina Kušnírová édesanyjának első reakcióját a razziákkal kapcsolatban:

 

Sokkban vagyok, nincs semmilyen közelebbi információm. Tudom, hogy a gyerekeket ez már nem hozza vissza, de azt kívánom, hogy kiderüljön az igazság. Remélem, hogy a rendőrségnek sikerül elfogni nem csak a tetteseket, hanem ennek a bűncselekménynek a megrendelőjét vagy megrendelőit is

 

8:22 – Peter Pellegrini kormányfő is véleményezte az eseményeket a fb-on.

 

„Örömmel vettem a hírt, hogy a rendőrség elfogta a két bűntelen fiatal gyilkosságával gyanúsított személyeket.”

 

 

 

8:14 – Hajnali 4 óra körül GÚTÁN is razziázott a NAKA. Egyelőre nem zárható ki, hogy van összefüggés a Kuciak-Kušnírová-gyilkossággal

 

Ennél a háznál razziáztak Gútán. Forrás: aktuality.sk

 

8:11 – A Ján Kuciak családját képviselő Daniel Lipšic arra kér mindenkit, hogy bízzanak a nyomozás eredményében:

 

Daniel Lipšic: A mai egy fontos nap, de még korántsem vagyunk a végén!

 

7:38 – A rendőrség hivatalos fb-oldalán posztolt bejegyzés szerint a hivatalos szervek egyelőre nem adnak ki információkat, mivel továbbra is folynak a házkutatások

 

7:35 – Rendőrségi forrásokra hivatkozva több portál is arról számolt be, hogy a házkutatások Dél-Szlovákiában folynak

 

7:30 – Több, egymástól független szlovák portál is megerősítette, hogy 8 személyt, köztük a feltételezett gyilkost is elfoghatták

 

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: noviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!