Peter Pelegrini (Smer) szlovák kormányfő tegnap a közmédia Sobotné dialógy című rádiós műsorában jelentette be, hogy a kormány szír árvákat fogadna be. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ez még nem eldöntött dolog, és a lehetőségről még tárgyalni fog Miroslav Lajčák (Smer) külügyminiszterrel. Az olaszoknak is felajánlaná a bősi ideiglenes menekülttábor szolgálatait.

 

Szlovákia kormánya és kormányfője nem annyira következetes, mint a Visegrédi Négyek többi tagállamáé. Nemrég épp Csehországban zajlott kisebb szópárbaj házon belül, mikor Andrej Babiš cseh kormányfő kategorikusan elutasította a bármilyen migránsok – legyenek azok szír árvák – befogadását. Babiš első helyettese ezzel ellentétesen nyilatkozott, akárcsak a Sargentini-jelentésről.

 

Kivételek

 

 hirdetes_300x300  

A cseh belpolitikai kardcsörte mindenesetre még mindig világosabb kontúrokat mutat a migrációval kapcsolatban, mint a szlovákiai kormányfő kijelentései. Szlovákia ugyanis Brüsszel módjára elkezdte gyártani a kivételeket a migráció tekintetében – ahogy egyébként a Fico-kormány is tette a 2016-os választások után.

 

„Nyitott kérdés, hogy Szlovákia tud-e részt vállalni az árvák felügyeletében, akik jelenleg Görögországban vannak elhelyezve”

 

mondta Pellegrini, hozzátéve, hogy Szlovákia nem lesz elutasító”, szükség esetén az ország „képes lenne gondoskodni ezekről az árvákról”.

 

„De nem gondoskodhatunk róluk menekülttáborokban. Ha megtört gyerekekről kell törődnünk – árvákkal –, akkor inkább gyermekotthonokban kellene őket elhelyeznünk. Nem engedhetjük, hogy a kisgyermekek rossz körülmények között éljenek”

 

jelentette ki a kormányfő. A szlovák migránsellenes retorika egyértelmű lágyulása egyértelmű, bár Pellegrini újra elutasította a kötelező kvóták intézményét:

 

„Szlovákia továbbra is kész részt venni a szolidáris tevékenységekben, de sosem fogadja el a kötelező kvótákat”

 

mondta, hozzátéve, hogy arról, hogy kit fogad be az ország, a kormány maga fog dönteni. Kiemelte, hogy Szlovákia „segítő kezet nyújthatna az például olaszoknak, és ideiglenes befogadhatna migránsokat a bősi központba”.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: Euractive.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!