Ötből négy adag sertéshús a szlovákiai hentesek polcain külföldi behozatal. A Nyitrai Állattenyésztési Kutatóintézet legutóbbi tesztjei azonban megerősítették, amit már régóta rebesgetnek: az importált hús ízében és minőségében meg sem közelíti a friss, hazai sertéshúst – írja a Pravda napilap internetes kiadása.

 

A cikk szerint a sertéshús-előállítás ágazata zsákutcába érkezett. Az afrikai sertéspestis már ostromolja az országhatárt, és csak idő kérdése, mikor jut be a kór Szlovákiába is. Akkor pedig a sertéstenyésztés egésze hatalmas válságba kerülhet.

 

De a helyzet sertéspestis nélkül sem túl rózsás. Az egykor sertéshús szempontjából teljesen önellátó Szlovákia – amely a szocialista időkben a mai Csehország területére is szállított – mára importra kényszerül. A legnagyobb beszállító Németország (31 millió tonna évente), majd Lengyelország (26,3 millió), Spanyolország (19,1 millió), Belgium (15,47 millió), Magyarország (1,86 millió) és Hollandia (1,07 millió) következik.

 

 hirdetes_810x300  

A kutatóintézet tesztjeiben hat féle származási helyű húst vizsgáltak, az fent említetteken kívül az egyik minta szlovákiai volt. A legrosszabbul a spanyol sertéshús szerepelt. A lap szerint alapvetően látszott rajta, hogy 2600 kilométert kellett megtennie, hogy a szlovákiai üzletekbe kerülhessen: magas volt a pH tartalma, és az ízt, illatot és állagot mérő vizsgálaton öt pontból csak kettőt kapott.

 

A német sertéshúsban van ugyanakkor a legtöbb víz. A lengyel sertéshúsban volt a legkevesebb fehérje és a legtöbb saját lé. Belgiumban már megjelent a sertéspestis, ennek ellenére Szlovákiában is forgalmaznak belga húsokat, ráadásul a csomagoláson szlovák jelzés szerepel, ami, bár ebben a formában nem ütközik törvénybe, megtévesztő lehet a fogyasztók számára. A belőle kisajtolt lé színe pedig egyáltalán nem volt étvágygerjesztő.

 

A holland hús sem szerepelt túl jól, rossz illata miatt. A legjobban pedig a szlovákiai minta szerepelt, az ötös skálán 4,75 pontot szerzett meg.

 

Pravda.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:
Címkék: Főoldal

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!