Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter büntetőfeljelentés tesz a Technopol-ügy nyomozati anyaga egy részének eltűnése miatt. A miniszter erről a facebookon értesítette a nyilvánosságot. Mint írta, személyes felelősségre vonás céljából is vizsgálat indul. A Technopol-ügy 20 millió eurós vagyonjogi per, egyik főszereplője pedig a Kuciak-gyilkossággal is kapcsolatba hozott Marián Kočner.

 

A SME napilap közölte le kedden megbízható forrásra hivatkozva, hogy a Technopol-ügy aktáiból egy 300 oldalas rész eltűnt a pozsonyi I. kerületi járásbíróságról. A lap hiába próbált megerősítést vagy cáfolatot kérni a hír kapcsán, nem kapott.

 

Gál Gábor igazságügyi miniszter saját bevallása szerint személyesen ment az említett bíróságra, ahol az illetékes járási és kerületi bíróságok vezetésével is egyeztetett.

 

 hirdetes_810x300  

„Lehetséges,  hogy személyes felelősségre vonásra is szükség lesz. Én magam büntetőfeljelentést teszek ismeretlen tettes ellen. A jó hír az, hogy a nyomozati anyag eltűnt 300 oldalának nagy részét helyre tudjuk állítani, mivel az aktát márciusban az igazságügyi minisztériumba is átkérettük, és készítettünk fénymásolatokat”

 

azt nem tudta megmondani, hogy mindent sikerült-e helyreállítani, vagy sem. Elmondta, hogy az akta egy nagyon fontos része tűnt el, a 43 oldaltól a 330. oldalig. Szerinte korábban is történt már ilyen, egyes akták bizonyos oldalait más aktákban találták meg.

 

„Az emberi tényező volt a gond. Ezúttal azonban kisség gyanús, hogy a nyomozati anyag azon része tűnt el, ami az ügyben kulcsfontosságú szerepet játszik”

 

fogalmazott. Gál elődje, Lucia Žitňanská úgy véli, hogy mikor egy ügy fontos dokumentációja tűnik el, nem hisz a véletlenekben.

 

„Felháborodva értesültem a hírről. Gál miniszter úr döntése a büntetőfeljelentés kapcsán helyénvaló”

 

mondta a korábbi igazságügyi tárcavezető. Hangsúlyozta azonban, hogy nagyon meglepődött azon, hogy a járásbíróság vezetősége nem cselekedett azonnal,mikor felfedezte a hiányosságot – tekintve, hogy a bíróság vezetőjének az kötelessége lett volna.

 

A Technopol-ügy tavaly előtt kezdődött, mikor A Technopol Servis nevű vállalat felett Marián Kočnerhez köthető személyek elég vitatott módszerekkel vették át az irányítást. A szükség anyagi tőkét a PENTA befektetőcsoport érdekeltségébe tartozó Privatbanka biztosította. A pénzintézet 15 milliót biztosított Kočner embereinek, a kélcsén fedezete bemutatóra szóló váltók voltak. Az új cégvezetés most a korábbi részvényesekkel pereskedik. Egyesek szerint az ügyirat 300 oldalának is azért kélt lába, hogy elnyújtsák a pert, és a részvényesek ne férjenek hozzá a céghez, amelynek vagyona 20 millió euróra rúg. A Sme újságírói korábban arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy a cég 500 ezer eurót utalt Kočnernek, aki viszont azt állította, hogy nem származott anyagi haszna a válallatból.

 

Teraz.sk, DenníkN.sk

Nyitókép:  Hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!