Marek Maďarič a szlovák Kulturális Minisztérium egykori tárcavezetője kilép a kormánykoalícióból és a Smerből is.

 

A SITA hírügynökséget asszisztense, Jozef Bednár értesítette a döntésről. Maďarič távozásával a Smernek 48 képviselője maradt, a kormánykoalíciónak pedig 76 képviselővel épp csak megmaradt a parlamenti többsége.

 

„Nem akarom sem magamat, sem a kollégáimat a koalícióban olyan helyzetbe hozni, mikor mint koalíciós képviselő egyre több kormány- vagy koalíciós javaslatot nem szavazok meg. Ugyanakkor nem akarok olyan koalíció része lenni, amelyben fő szava van egy politikusnak, aki az Orbán-féle, demokráciát gyengítő politikát és az Európai Uniótól való eltérést veszi példaként. Mivel a Smer része a kormánykoalíciónak, úgy döntöttem, hogy kilépek ebből a politikai pártból is. A parlamentben független képviselőként fogok dolgozni a továbbiakban”

 

magyarázta döntését Maďarič, melyből kitűnik, hogy részben Andrej Danko eheti kijelentései miatt távozik a kormánykoalícióból.

 hirdetes_300x300  

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az SNS pártvezére és a házelnök Danko a Nový Čas szlovák bulvárlapnak adott interjúban példaképként nevezte meg Orbán Viktort, aki „megvédi a magyarokat”, ráadásul múlt héten ígéretet tett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszternek egy olyan határozat parlamenti beterjesztésére, ami a szankciók helyett a párbeszéd mellett foglalna állást a Brüsszel és Magyarország vitájában.

 

Bugárék valószínűleg nem fogják támogatni Danko Magyarország melletti kiállásról szóló javalaslatát

 

Marek Maďarič még márciusban mondott le miniszteri posztjáról Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után. Maďarič lemondása során hangsúlyozta, hogy egy olyan személyes döntésről van szó, amely azon alapul, hogy a médiához és az újságírókhoz a kulturális miniszter áll a legközelebb. „Egy újságíró meggyilkolását követően elképzelhetetlennek tartom, hogy továbbra is betöltsem ezt a tisztséget” – jelentette ki márciusban.

 

Körkép.sk, sme.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!