A pozsonyivánkai (Ivanka pri Dunaji) képviselő-testület első próbálkozásra nem hagyta jóvá a sóderbányászáshoz szükséges területrendezési terv módosítását, ám egy hónappal azután, hogy a település levelet kapott a Szlovák Püspöki Konferenciától, a testület rábólintott a sóderbányászatra.

 

Azok a hatalmas gödrök, amelyekből a pozsonyi elkerülőhöz bányásszák a sódert, csak az utóbbi hónapokban jelentek meg a főváros környékén. Az építkezési vállalatoknak azonban már egy évvel ezelőtt dönteniük kellett arról, hogy honnan is fogják beszerezni az építkezési anyagot. A vállalatok ezért az építkezéshez közeli településeken telkeket béreltek, és abban reménykedtek, hogy a települések jóváhagyják a sóderbányászatot.

 

Az építkezési vállalatok terve azonban sok településen ellenállásba ütközött. Köztük Pozsonyivánkán is, ahol a képviselő-testület nem hagyta jóvá a sóderbányászáshoz szükséges területrendezési terv módosítását.

 

 hirdetes_300x300  

Ekkor avatkozott bele az ügybe Stanislav Zvolenský érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke. Köztudott, hogy az egyház rengeteg telekkel rendelkezik, s az érsek nem is késlekedett Pozsonyivánka település tudtára adni, hogy ő bizony már megegyezett az építkezési vállalattal.

 

Ezzel a levéllel szeretnénk megerősíteni azon szándékunkat, hogy a település területrendezési tervének módosítását át kell tárgyalni és el kell fogadni“ – írta a településnek címzett levelében Zvolenský érsek.

 

A levél kézbesítése után egy hónap sem telt el, és Pozsonyivánka eleget tett az érsek kérésnek. A Denník N a település polgármesterét, Ivan Schreinert is meg szerette volna megkérdezni azzal kapcsolatban, hogy Zvolenský levele valóban befolyással volt-e a falu döntésére, ám a polgármester nem válaszolt a kérdésre.

 

Üdülőközpont a sóderbánya helyén

 

Az engedélyről állítólag már tavaly tárgyaltak. „A képviselő-testület programjába az ülés elején iktatták be ezt a pontot, így senki nem tudta, hogy aznap ez a téma is terítékre kerül“ – mondta Michaela Seifertová aktivista, aki felhívta a figyelmet az érsek levelére. Vajon Zvolenský levele befolyásolhatta a képviselők döntését? „Biztosan“ – vélekedik Seifertová.

 

Zvolenský a levelében azokon az egyházi telkeken korteskedett a sóderbányászatért, amelyeket az építkezési vállalat bérbe vett az egyháztól. Az érsek azt állította, hogy a sóderbányászat után a területen egy olyan vízfelület jön létre, ahova pihenni járhatnak majd az emberek.

 

„Az az érdekünk, hogy az így kialakított vízfelületet és a környékét a Pozsonyivánka településsel való megegyezés után üdülési-relaxációs célokra használják fel“ – írta Zvolenský.

 

Zvolenský szerint a Trelling vállalat – amelyik a sóderbányászatot végezte volna – a kibányászott gödröt úgy alakította volna ki, hogy azt pihenésre, fürdésre is lehetett volna használni. A Denník N a vállalatot is megszólította, ám a kérdésekre nem adott választ. Csupán annyit mondtak, hogy a szóban forgó területen valóban sóderbányászatot terveznek.

 

Az egyház egy év alatt több millió eurót tehet zsebre

 

A üdülőzónák kialakítása azokon a helyeken, ahol jelenleg sóderbányászat folyik, valószínűtlen. Amikor idén a sóderbányászattal kapcsolatban a pozsonyi M. R. Štefánik repülőtér nyilatkozott, akkor felszólította az építkezési vállalatokat arra, hogy az adott régióban ne alakítsanak ki vízfelületeket, mivel ezzel a térségbe vonzzák a vízi madarakat. Ez pedig veszélyeztetheti a légi közlekedést, hiszen a motorba berepülő madarak jelentik az egyik legnagyobb veszélyt a repülőgépek számára.

 

A Denník N Zvolenskýt is megkérdezte arról, hogy mekkora területet adott bérbe a Trelling vállalatnak, illetve mennyi bérleti díjat fizet a vállalat az egyháznak. A Pozsonyi főegyházmegye szóvivője a szerződő felek közti bizalomra hivatkozva azonban nem árult el részleteket a szerződéssel kapcsolatban.

 

A kataszter szerint egy 700 ezer négyzetméteres telekről van szó, ami kb. 60 futballpálya méretének felel meg. Az ingatlanközvetítő irodák weboldalain található információk szerint Pozsony környékén hasonló telkekért havonta 0,50 centet/1 eurót kérnek négyzetméterenként. Ez azt jelenti, hogy az egyház egy év alatt a bérbe adott telkekért több millió eurót tehet zsebre.

 

Denník N/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!