Ma reggel 7:00-tól késő este 22:00 óráig az ország 2929 településében vagy városrészében választanak polgármestert illetve képviselőket. Két városban, Pozsonyban és Kassán az egyes városrészek vezetőin kívül főpolgármestereket is választanak.

 

Egy adott településen azok jogosultak szavazni a helyhatósági választásokon, akik ott bejelentett állandó lakhellyel rendelkeznek és a választás napjáig betöltötték a 18. életévüket. A választási helységbe érkezve a választópolgárnak igazolnia kell személyazonosságát, amire a személyi igazolványuk, külföldiek esetében pedig az állandó lakhelyet igazoló okirat  szolgál.

 

Az azonosítás után a választási bizottság bekarikázza a szavazó nevét a választási jegyzékben, és átadja neki a szavazólapokat. Ezek mindegyikét ellátták a település pecsétjével. Amennyiben nincs pecsét a szavazólapon, az nem lehet érvényes.

 

 hirdetes_810x300  

Helyhatósági választások: A Most-Hídnak a Smerrel több közös jelöltje van, mint az MKP-val

 

A legtöbb településen két szavazólapot kapunk kézbe. Az egyik a polgármesterek, a másik a képviselők listája. Pozsonyban és Kassán még két szavazólapot adnak az előzőek mellé, mert a főpolgármestert, fővárosi önkormányzati képviselőket, a városrészek polgármestereit és a városrészek képviselőit is meg kell választani.

 

A karikázás a választási bizottság által kijelölt, megfelelően körülhatárolt helyen történik. Szavazáskor az általunk preferált jelölt neve előtti számot karikázzuk. A képviselők esetén annyi jelöltet karikázhatunk, ahány tagú lesz a képviselőtestület. Ez az információ rajta lesz a szavazólapokon. Kevesebbet lehet karikázni, mint a testület tagszáma, de többet nem, azzal ugyanis érvénytelenné válik a szavazat.

 

2022-től összevonják a megyei és a helyhatósági választásokat

 

Akkor sem történik nagy baj, ha elrontjuk a karikázását. A választási bizottságtól kérhetünk új szavazólapot. Az elrontott szavazólapot azonban be kell dobni egy kifejezetten erre a célra kijelölt dobozba. Ha egy szavazólapot kiviszünk a választási helyiségből, 33 eurós büntetést róhatnak ki ránk a hatóságok.

 

Ha valakinek segítségre van szüksége a szavazásnál – például mert rossz a látása – azt jeleznie kell a választási bizottságnak, akik engedélyezik, hogy egy másik személy közreműködésével adja le szavazatát. Rendszerint ez csak egy másik választópolgár lehet, a választási bizottság tagja semmiképp.

 

A nap folyamán a Körkép.sk folyamatosan fog információkkal szolgálni a magyarlakta vidékek becsült részvételi adatairól, este pedig a választási eredményeiről.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!