A novemberi helyhatósági választások nagy nyertesei a függetlenek voltak. Az összes polgármesteri poszt közel felét megszerezték. Az elemzők és véleményvezérek szerint a legnagyobb kormánypárt, a Smer hatalmas vereséget szenvedett el, amit azonban érdemes fenntartásokkal kezelni. Meglepetésre az MKP és a Most-Híd is növelni tudta polgármestereinek és helyi képviselőinek számát.

 

Érdemes azonban az adatok és a reakciók hátterét is figyelembe venni, mielőtt leírnánk a Smert vagy felmagasztalnánk a magyar pártot. Az elemzők nem győzik hangsúlyozni, hogy helyi szinten elsősorban az individuális megítélés meghatározó, vagyis egy polgármester személyét nem az országos politika határozza meg.

 

Hanyatló Smer

 

 hirdetes_300x300  

Ennek ellenére sokatmondó a független polgármesterjelöltek előretörése, akik gyakran még egy-egy párt támogatását is vonakodva fogadták el. Robert Fico, a Smer elnöke szerint ez egy „normális trend”, ám a háttérben épp a szlovákiai országos politikusokba és pártokba vetett bizalom megrendülése áll. Hogy mennyire lehet hátrányos egy rossz megítélésű párt támogatása, azt jól mutatja Ivo Nesrovnal veresége a pozsonyi főpolgármesteri posztért vívott versenyben. A Nesrovnal mellé nyíltan besorakozó, korrupciós botrányoktól fuldokló Smer többet ártott ezzel támogatott jelöltjének, mintha állított volna egy, a fővárosban eleve eselytelen saját jelöltet.

 

Robert Fico a sajtóban a Smer sikereként és az ellenzék kudarcaként értelmezte a választások eredményét, amit két éve talán még el is hittek volna neki választói, de nagyjából háromszáz polgármesteri szék elvesztését aligha tud majd kimagyarázni demagóg frázisokkal.

 

Adatok: Szlovák Statisztikai Hivatal

 

Feltörekvő baloldali újoncok

 

Egyre lesarkítottabb és agresszívabb nyilatkozatai azt jelzik, hogy kezd kifogyni lába alól a talaj a politikai színtéren és pártján belül egyaránt. Főleg, hogy a feltörekvő, valóban baloldali pártok sikereket tudtak elérni. A Macron Európa-gondolatával szimpatizáló Progresívne Slovensko és a Beblavý vezette Spolu is jól szerepeltek. A Spolu 16 önállóan indított polgármestert adott az országnak szombaton, további kilencet koalícióban tudott sikerre vezetni.

 

A Progresívne Slovensko önállóan három, koalícióban hét polgármesterrel rendelkezik majd az újonnan felálló önkormányzati testületekben. Az elemzők arra számítanak, hogy a két párt a következő hetekben át fogja lépni a parlamenti küszöböt a legtöbb ügynökség felmérésében, amivel alaposan felboríthatják az ellenzéki erőviszonyokat.

 

Magyar és vegyes sikerek

 

Az MKP összesen önállóan 115 (+8 az előző választásokhoz képest) polgármesteri és 1224 (+73) helyi képviselői mandátumot szerzett. A Most-Hídnak ezen a téren bejött a kormánypozíció, 127 polgármesteri mandátumot könyvelhet be (+40), ebből 105 vonatkozik a magyarlakta járásokra (15 járást vettünk alapul, ahol legalább 10 százalék közelében van a magyarok részaránya, Pozsonyt és Kassát nem számoltuk). Önállóan szerzett helyi képviselő mandátumból 915-öt tudhat magáénak a Most-Híd, ami 86-tal több a négy évvel ezelőtti eredményéhez képest.

 

Említést érdemel a két párt közös listás jelöltjeinek eredménye is. Összesen 31 polgármesteri mandátumot szereztek meg közösen (zömükben a Dunaszerdahelyi és a Rimaszombati járásokban), de csak 27 helyi képviselői helyet.

 

Adatok: Szlovák Statisztikai Hivatal

 

Bár nyilván a politikai retorika majd hatalmas eredményként próbálja elkönyvelni mindkét oldalon a szerzett mandátumok számát, ám a két párt országos tevékenységének megítélésén csak korlátázottan fog javítani. Az MKP továbbra is politikai tartalomhiányban szenved, a Most-Híd pedig legnagyobb koalíciós partnere botrányait nyögi és morális megítélése enyhén szólva is gyenge.

 

A harmincegy közös listán szerzett polgármesteri mandátum arra utal, hogy a két pártban van akarat az együttműködésre, bár csak korlátozott mértékben, de még eredményeket is tudnak elérni. Az együttműködés esetleges folytatását jelen helyzetben nehéz elképzelni. Az elnökválasztás is nehézséget jelent, ahol a két párt egymás versenytársai, és bár mindkét párt az Európai Néppárt tagja, elég eltérő értékrendet képviselnek Európa jövőjével és Magarország és a magyar kormány megítélésével kapcsolatban.

 

 

 

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!